Amsterdam Bewaar

Moskee in de stad (7): De liberale koers van Milli Görüs

Milli Görüs-bestuurders Haci Karacaer en Üzeyir Kabaktepe voerden begin jaren 2000 een zogeheten 'liberale koers'. Dat deden zij door hun afdeling van de beweging Milli Görüs open te laten staan voor alle gelederen uit de maatschappij.

Eerste steen op drijfzand

Wil je meer informatie over deel 7 van Moskee in de Stad? Klik dan hier.

In de zevende aflevering van Moskee in de Stad zien we hoe deze insteek niet door iedereen binnen Milli Görüs werd gewaardeerd.

Het kwam in 2006 tot een machtsovername, die door de media als 'de coup van Keulen' werd bestempeld omdat het als conservatief te boek staande hoofdkantoor in Keulen erachter zou zitten.

Maar was er sprake van een 'coup' vanuit Duitsland en ging het om een strijd van 'progressief' tegenover 'conservatief'? Of was er tussen de toenmalige spelers van het Westermoskee-project meer aan de hand? Met de hoofdrolspelers van destijds blikken we terug op deze bewogen tijd. Echter, we beginnen de aflevering met een iftar-maaltijd tijdens de ramadan van 2014, waarin het huidige bestuur van de Westermoskee wordt gevraagd hoe ze nu tegen de zogeheten 'liberale koers' van toen aankijkt.