Amsterdam Bewaar

De perfecte speeltuin op het Barentszplein, ook voor ouders (*****)

Hout is weer helemaal hip als het om speeltuinen gaat
Hout is weer helemaal hip als het om speeltuinen gaat © Mats van Soolingen

Het speeltuintje op het punt waar de Zeeheldenbuurt en het Centrum elkaar kruisen is niet alleen bedoeld voor kinderen, er valt ook veel te beleven voor ouders. Met de nodige aanpassingen zou de beheerder een terras kunnen beginnen, en dat zou prima lopen.

Speeltuin Barentszplein

Ons oordeel: ★★★★★
Waarom: een aanwinst voor de stad

Voor de speeltuin ligt een autoweg. Die lijkt te vloeken met spelende kinderen, maar in de moderne wereld, waarin steeds meer mensen klagen over kindergeluid, is een lawaaiige omgeving een voordeel

In een verloren hoekje van de stad is een indrukwekkende speeltuin verrezen. Waar Centrum en de Zeeheldenbuurt elkaar ontmoeten, staat een uitdagende en veelzijdige speelplek waar ouder en kind zich kunnen uitleven. Ouders kunnen met een krantje en een beker koffie genieten op één van de comfortabele banken, terwijl de kleintjes met hun fietsje rondscheuren of een fantasiespel spelen op een groot houten bouwwerk met bewegende bruggen, speelse trappetjes en brandweerstangen om vanaf te glijden.

Een grote ijzeren kooi biedt ruimte aan basketballers en voetballers. De bodem van de kooi ligt iets verdiept, zodat hij in de winter, als je hem vol water laat lopen, door de vorst kan worden omgetoverd tot een ijsbaan, de eerste in dit deel van de stad.

Hip
Houten speeltuinen zijn in de mode. Kort geleden waren ze nog allemaal van roestvrij staal. Dit is de mooiste van de onlangs verrezen houten speeltuinen. Het gebruikte materiaal is geschaafd en glad gemaakt, maar de structuur van de stammen en takken is nog zichtbaar. De hoge sprieten van de speelwerktuigen zien eruit als iele bomen zonder bladeren.

Op het oude speeltuinterrein stond een suffe keet. Die is omgetoverd tot een mooi gebouw waarin, net als in de speeltuin, veel hout is verwerkt. Het dak is geheel volgens de mode bedekt met sedum. Dat groene plantje spaart energie en drinkt regen. Waarom op datzelfde dak, pal op het zuiden, niet meteen wat zonnepanelen zijn neergelegd, is een raadsel.

De speeltuin is bijna klaar. Er staan nog bouwhekken omheen, die zijn in gebruik bij het bedrijf dat de omringende straten en het groen onder handen neemt. Begin december is het hele project afgerond en worden gebouw, speeltuin, groen, nieuwe stoep en straat opgeleverd. Het is nu nog lastig om door de hekken de ingang te vinden, maar dat schrikt niemand af. Er wordt al volop gespeeld.

Fontein
De omringende groene stroken zien er nu nog uit als droevige kleivelden met hier en daar een grassprietje. De planten komen spoedig. Nu maar hopen dat die net zo stoer en fantasievol zijn als de rest. Volgende maand wordt, als kers op de taart, een fontein in gebruik genomen. Het is een zusje van de magistrale spuiters op het Haarlemmerplein, met stip de lievelingsplek van de peuters in het centrum.

Voor de speeltuin ligt een drukke autoweg. Die lijkt te vloeken met spelende kinderen, maar in de moderne wereld, waarin steeds meer mensen klagen over kindergeluid, is een lawaaiige omgeving een voordeel. Achter de auto's lonken het IJ en het Westerdok.

Om deze bijzondere plek te vervolmaken, resten nog een paar wensen: een picknicktafel, een fonteintje om uit te drinken en veel prullenbakken. Er staat nu nog maar één miniprullenbak, dat is vragen om zwerfvuil.

Als de beheerder van het speeltuingebouw ooit in geldnood komt, kan hij altijd nog een terras beginnen. Het zou vast een succes worden.