Amsterdam Bewaar

Stof, lawaai en scheuren in de muur voor een AH

Het blok Jan Evertsenstraat 20-46, dat sinds februari wordt verbouwd voor een Albert Heijnfiliaal.
Het blok Jan Evertsenstraat 20-46, dat sinds februari wordt verbouwd voor een Albert Heijnfiliaal. © Mats van Soolingen

De begane grond van een woonblok in de Jan Evertsenstraat wordt verbouwd tot Albert Heijn en staat sinds februari in de steigers. Vanwege de overlast krijgen de mensen die erboven wonen, voor driehonderd euro boodschappen cadeau in de nieuwe AH.

Bewoner Judith van 't Hek vindt die driehonderd euro een lachertje voor wat zij de laatste maanden heeft meegemaakt. Naar eigen zeggen kon zij woensdag haar eigen deur niet eens vinden vanwege de rommel op straat en de doeken die voor haar huis hingen.

'De overlast is groot. Laatst waren ze ook bezig in mijn trappenhuis. Ze hebben de trapleuning vernield en het tapijt weggehaald. Via gaten in de muur kan ik zo op de bouwplaats kijken. Vervolgens laten ze het gewoon zo achter. Om dan nog maar te zwijgen over het stof en het lawaai dat de verbouwing veroorzaakt. Ik moet mijn ramen noodgedwongen dichthouden.'

Haar onderbuurman zit met een ander probleem: hij krijgt zijn ramen juist niet meer dicht. Verzakkingen hebben ervoor gezorgd dat zowel de ramen als de deuren in het huis niet meer in het kozijn passen. Overal in het huis zitten scheuren in de muur.

'Laatst kwam een vrouw namens de aannemer foto's maken van het huis, maar verder heb ik nog niets gehoord. Ik hoop dat ze snel wat aan de ramen doen, want het hele huis zit onder het stof,' aldus Fatima Azghani. Zij verzorgt haar oom, die in het huis woont.

Volgens stadsdeel West houdt de aannemer zich aan de bouwvergunning. Dat wil zeggen dat het werk niet voor zeven uur 's ochtends begint. Niettemin is het voor de bewoners geen pretje zo vroeg uit hun bed gedrild te worden door zwaar materieel.

'We repareren alle schade'
Marc Buik geeft namens Albert Heijn Lindeman opdracht voor de verbouwing. Hij begrijpt dat het een ingrijpend proces is, maar vindt de heisa die sommige buurtbewoners volgens hem maken, overtrokken. 'We houden ons netjes aan de vergunning. We zijn niet verplicht een tegemoetkoming te geven, maar we doen het toch, omdat we begrip hebben voor de situatie van de bewoners. Ook repareren we alle schade, maar wij hoorden pas deze week van de problemen met de trap.'

Tari Janssen woont op driehoog. Zij vindt het allemaal wel meevallen met de overlast. 'Toen ze begonnen met slopen, was er veel lawaai. Er is ook wat stucwerk van de muur gevallen en het licht in de gang is al een tijdje stuk. Ik kan er niet zo mee zitten. De aannemer is een aantal keren langs geweest met informatie en ze hebben beloofd alle schade te vergoeden. Je moet wát over hebben voor een supermarkt onder je huis.'