Binnenland Bewaar

Huurwoningen in West voorzien van zonnepanelen

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP

Ook voor huurders is het binnenkort mogelijk om zonne-energie op te wekken. Woningcorporatie Eigen Haard en solarbedrijf Zonnefabriek voorzien met project Westerzon huurwoningen in West van zonnepanelen. Als de proef een succes is, volgen er meer woningen.

De proef begint met twee bouwblokken; de Koningsvrouwen van Landlust en Zoutkeetsgracht. Dat huurwoningen zonnepanelen krijgen, is voor het eerst. Wie zonnepanelen wil, moet namelijk de eigenaar van het dak om toestemming vragen. Bovendien zijn zonnepanelen een flinke investering, waar zowel huurder als verhuurder vaak geen zin in heeft.

Westerzon is het eerste landelijke initiatief dat het mogelijk maakt toch zonnepanelen te plaatsen op huurwoningen. Dat heeft te maken met een nieuwe juridische constructie, waardoor Zonnefabriek eigenaar blijft van de panelen. Bewoners en Eigen Haard hoeven dus niets te investeren. Huurders betalen alleen voor de stroom die de panelen opwekt. De prijs daarvan zou lager zijn dan die van gewone stroom.

Het project kreeg een opstartsubsidie van 100.000 euro van Stadsdeel West en dat geld komt uit een potje voor zonnepanelen op koopwoningen. Gustaaf Haan, directeur van Zonnefabriek: 'De afgelopen jaren waren er wel potjes voor zonne-energie, maar voor huurders was er niks. Nu komen er voor hetzelfde geld meer zonnepanelen. En het vervolg kan helemaal zonder subsidie.'