Amsterdam Bewaar

Sloopflat Kleiburg is goud waard

Geïnteresseerden bij de kluswoningen in flat Kleiburg.
Geïnteresseerden bij de kluswoningen in flat Kleiburg. © Amaury Miller

De gribus van de Bijlmer blijkt goud waard. Amper anderhalf jaar na de start van de verkoop van vijfhonderd kluswoningen in de voormalige sloopflat Kleiburg is er een ware run ontstaan op de laatste beschikbare appartementen.

Op de open dag wegens de start van de vierde en laatste fase van de verkoop, zaterdag, stonden de potentiële kopers in de rij voor een optie op een casco flatwoning met een gemiddelde prijs van duizend euro per vierkante meter. Na afloop van de inschrijving bleken 130 mensen een optie te hebben genomen.

Het consortium achter de klusflat verwacht dit najaar alle vijfhonderd woningen te hebben verkocht. Dat mag een klein wonder heten. Nog maar drie jaar geleden kondigde woningbouwcorporatie Rochdale aan geen toekomst meer te zien voor de oude Bijlmerflat.

Een vergunning voor sloop werd aangevraagd voor Kleiburg, dat op dat moment vooral in trek was bij beginnende rappers die in en om de flat hun clips opnamen voor nummers over het moeizame bestaan in de asfaltjungle.

Nu begint Kleiburg aan een tweede leven, met bewoners die volgens projectontwikkelaar Martijn Bolte niet alleen kiezen voor een goedkope kluswoning, maar ook voor een toekomst in de vaak verguisde Bijlmer.
'Andere mensen zeggen dat ze in Zuidoost wonen, onze kopers zeggen dat ze naar de Bijlmer verhuizen.'


Lees vandaag (1-9) meer in Het Parool: 'Klussers grijpen hun kans'