Amsterdam Bewaar

Gratis zwemles voor 210 kinderen: slechts 10 diploma's

Het De Mirandabad
Het De Mirandabad © Jean-Pierre Jans

De inspanningen om schoolkinderen in Zuidoost tijdens de schoolvakanties versneld hun zwemdiploma te laten halen, hebben nauwelijks resultaat gehad.

Van de 210 kinderen die door hun school waren aangemeld voor een gratis stoomcursus in de herfstvakantie en de kerstvakantie, hebben 52 deelgenomen. Tien leerlingen hebben een diploma ontvangen.

In Zuidoost heeft 86 procent van de kinderen in groep vijf van de basisschool een zwemdiploma. Dit ligt onder het Amsterdams gemiddelde van bijna negentig procent. Ook in Noord en Nieuw-West zijn relatief veel kinderen zonder zwemdiploma.

Om die cijfers op te krikken, is de gemeente na de zomer in deze drie stadsdelen begonnen met het aanbieden van cursussen intensief zwemmen in de vakantie.

Dat de resultaten in Zuidoost tegenvallen, heeft volgens de organisatoren te maken met een gebrek aan betrokkenheid bij ouders en leerkrachten.
Inmiddels zijn maatregelen getroffen om daar verandering in te brengen.
Scholen zijn aangesproken op het belang van zwemlessen en ook in de organisatie van het zwembad zijn veranderingen doorgevoerd om de kwaliteit van het zwemonderwijs te verbeteren.

In het De Mirandabad in Zuid is een proef begonnen met een wekelijks lesuur voor kinderen zonder diploma, als alternatief voor de stoomcursus in de schoolvakantie.