Amsterdam Bewaar

'Situatie in de Vluchtgarage dreigt uit de hand te lopen'

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema tijdens de raadsvergadering in Zuidoost.
Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema tijdens de raadsvergadering in Zuidoost. © Amaury Miller

De situatie in de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost dreigt uit de hand te lopen. Er wordt steeds vaker gevochten. Dat constateert stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema van Zuidoost.

Hij wil dat kwetsbaarste deel van de groep op individuele basis door mag stromen in de opvangvoorzieningen die erbij zijn gekomen. In de Vluchtgarage wonen zo'n zestig uitgeprocedeerde asielzoekers die niet in aanmerking kwamen voor de officiële tijdelijke opvang in de Havenstraat. Herrema zegt dat hij zich ernstig zorgen maakt om het geweld.

Bij één van de incidenten zijn steekwapens gebruikt en conflicten lopen zo hoog op dat de politie eraan te pas moest komen, zegt Herrema in een interview met Het Parool. Hierdoor neemt het draagvlak voor de groep onder bewoners van de K-buurt, waar de Vluchtgarage staat, flink af. Van ontruiming is nog geen sprake, de groep heeft nog tot eind februari de tijd om de veiligheid op orde te krijgen.

Het stadsdeel laat vandaag de Vluchtgarage controleren door politie, brandweer en GGD op gezondheid en veiligheid. Dit is voor het eerst sinds de groep in de garage trok. Eerder werden instanties niet binnengelaten uit angst dat het stadsdeel de bevindingen zou gebruiken als reden voor ontruiming.