Buitenland Bewaar

Deelraad Zuidoost houdt 'per abuis' minuut stilte voor Mandela

Deelraad Zuidoost houdt 'per abuis' minuut stilte voor Mandela
© ANP

De stadsdeelraad van Zuidoost heeft gisteravond tijdens de vergadering een minuut stilte in acht genomen wegens het overlijden van Nelson Mandela. De raad had op basis van berichten op Facebook ten onrechte geconcludeerd dat de Zuid-Afrikaanse staatsman in het ziekenhuis van Pretoria was gestorven.

Een ongelukkig misverstand, zegt griffier Sjam Jokhan. 'Mart van de Wiel van de fractie D66/OZO kwam tijdens een schorsing naar ons toe om te vertellen dat zijn held was overleden. Ik heb geprobeerd dat bericht te verifiëren. Ik vond tientallen Twitterberichten die het nieuws leken te bevestigen, inclusief uitdrukkingen als breaking news en it's official.'

Bij de hervatting van de vergadering stelde deelraadvoorzitter Mala Eckhardt de deelraad op de hoogte van het nieuws, en stelde voor om een minuut stilte in acht te nemen. Toen de vergadering na afloop van het korte eerbetoon verder ging met de behandeling van de Perspectiefnota, rezen volgens Jokhan ook de eerste twijfels over de juistheid van het nieuws.

'Ik kreeg een sms van stadsdeelvoorzitter Herrema met de mededeling dat het nieuws niet door de officiële kanalen bevestigd werd.' Op Facebook maakte Van de Wiel, die eerder al enkele portretten van zijn held had geplaatst, nu ook gewag van de verwarring over de juistheid van het nieuws.

Kort voor middernacht nam deelraadvoorzitter Echkardt opnieuw het woord, nu om de deelraad te informeren dat Mandela nog niet was overleden. Jokhan: 'Het blijkt maar weer hoe voorzichtig je moet zijn met berichten op internet. We dachten er goed aan te doen meteen iets te doen met het nieuws, maar we waren te vroeg.'

De beelden van de vergadering staan online. De minuut stilte is rond de 195 minuten te zien.