Amsterdam Bewaar

Borsato opent Ziggo Dome: 'Welkom in de mooiste en meest complete zaal van het land'

Borsato opent Ziggo Dome: 'Welkom in de mooiste en meest complete zaal van het land'
© ANP

Gisteravond was het moment dan daar, de opening van Ziggo Dome met een concert van Marco Borsato. De zanger sloot zijn Dichtbij Tour af in de nieuwste concertzaal van Nederland. Het concert was vrijwel helemaal uitverkocht.

Bij binnenkomst in de zaal is direct al duidelijk dat het met de akoestiek in Ziggo Dome wel goed zit. De beats van de dj's die het voorprogramma verzorgen, zwepen het publiek op en met de gedimde paarse verlichting waan je je bijna in een megadiscotheek.

Hoewel Ziggo Dome geen officiële opening wilde, wordt het concert van Borsato wel voorafgegaan door een filmpje waarin de bouw van de concerthal in vogelvlucht voorbij komt. Van het slaan van de eerste paal tot het opbouwen van het podium voor het concert van Borsato.

Daarna betreedt Nederlands populairste zanger het podium en brengt hij zo'n twee uur lang liedjes uit zijn brede repertoire ten gehore. Van nummers van zijn laatste album Dromen Durven Delen tot 'klassiekers' als Afscheid, Vrij zijn, Rood en Dromen zijn bedrog. Op het geluid is ook nu niets aan te merken. Elk woord dat uit de keel van Borsato komt is tot achterin de zaal te verstaan.

Het publiek moet het eerste half uur nog wat op gang komen, maar zodra rapper Lange Frans op het podium verschijnt om samen met Borsato de nummers Kom maar op en Wat zou je doen ten gehore te brengen, staan ook de mensen op de tribunes op van hun stoel om te dansen en te klappen.

Behalve Lange Frans zijn ook Iris Kroes, bekend van The Voice of Holland, Kristel en de Volendamse band de 3JS te gast in de show van Borsato. Kroes brengt Someone like you van Adele ten gehoren en begeleidt zichzelf hierbij op haar harp. De 3JS geven met drie nummers zowaar een miniconcertje.

Maar het is wel duidelijk wie de grote man is van de avond. Want geen van de artiesten weet het publiek zo mee te krijgen als Borsato. De zanger stond vorige week tijdens een try-out al voor een redelijk gevuld Ziggo Dome met 10.000 mensen. Dat is hem schijnbaar goed bevallen, want gisteravond sprak hij al over de mooiste, nieuwste en meeste complete zaal van Nederland. 'Ik ben trots dat ik hier mag staan', en: 'Als je hier één keer bent geweest wil je weer. Ik beloof dat ik hier weer terug kom, als het aan mij ligt sta ik hier ieder jaar.' Aan de goed gevulde zaal en het enthousiasme van de bezoekers te zien, zullen zowel Ziggo Dome als het publiek dat een goed idee vinden.