Amsterdam Bewaar

De NS wordt onrustig van wietplanten op station RAI

Het omstreden kunstproject in het station RAI: wietplanten in legerhelmen.
Het omstreden kunstproject in het station RAI: wietplanten in legerhelmen. © Eva Plevier

Een kunstproject met wietplanten staat in Station RAI. Het gaat de NS te ver: die wil dat de planten worden verwijderd.

'Make love, not war,' moeten de wietplantjes in de Duitse helmen uitbeelden. 'Als je dat spul rookt kun je in elk geval niet vechten,' zegt initiatiefnemer Jeannette Dekeukeleire. De helmen staan tot zaterdag in een expositieruimte op het perron van station Amsterdam RAI. De NS wil dat de expositieruimte verdwijnt uit de vroegere wachtkamer.

De wachtkamer werd in 2005 door Dekeukeleire en Hugo Kaagman veranderd in een expositieruimte. In een tentoonstelling van politieke posters hing de oude verkiezingsposter van de PSP, met blote vrouw. Daar kwamen klachten over. Ook wietplantjes in Duitse helmen worden niet gewaardeerd. 'Je mag mensen blijkbaar niet meer confronteren of prikkelen,' zegt Dekeukeleire.

Snelle blik
Zo'n honderd helmen liggen, gevuld met potgrond en een enkel wietstengeltje, in rijen bij het raam. Het valt op, uitstappende passagiers werpen een snelle blik op de helmen, en soms tuurt een wachtende reiziger door het raam. 'Die helmen zijn een symbool voor oorlog, wiet voor vrede.'

De tentoonstelling is door Dekeukeleire bij de politie aangekondigd. 'En bovendien, het zijn mannetjesplanten, die kun je ­helemaal niet roken, we wilden er bewust geen plantage van maken.' Toch wil de NS van de ruimte en de plantjes af.

'Kunst moet een positieve bijdrage leveren aan de belevenis van de reiziger," zegt een woordvoerder van de NS. Er kwamen klachten binnen over de expositieruimte. "We gaan nu zoeken naar een nieuwe invulling van de ruimte.'