Amsterdam Bewaar

Tweeduizend betogers bij Pro-Gazademonstratie op Museumplein

Demonstranten gaan massaal op de grond liggen, geluid van neerkomende bommen en kindergehuil klinkt. Zo wordt het geweld in Gaza uitgebeeld.
Demonstranten gaan massaal op de grond liggen, geluid van neerkomende bommen en kindergehuil klinkt. Zo wordt het geweld in Gaza uitgebeeld. © David Oranje

De demonstratie tegen het optreden van Israel in de Gazastrook is rustig verlopen. Na een aantal toespraken op het Museumplein trokken ongeveer tweeduizend betogers door Amsterdam.

De sfeer in Amsterdam was rustig, zelfs gemoedelijk, meldde Parool-verslaggever Roelf-Jan Duijn. Twee mensen werden aangehouden omdat ze weigerden mee te werken aan het controleren van de vlaggen, een ander omdat hij dronken was en zich vervelend gedroeg, en de laatste persoon werd aangehouden omdat hij tegen een busje van de NOS had geschopt.

Betogers droegen Palestijnse vlaggen en sjaals. Ook waren er protestborden te zien met teksten als 'Timmermans stop de apartheid nu' en 'Vrijheid voor Palestina'. Sommige teksten waren gericht tegen de NOS. 'NOS stop met witwassen Israëlische apartheid' en 'Propagandazender NOS shame on you', was er te lezen. Ook stadszender AT5 was het mikpunt van kritiek.

Na overleg met het Openbaar Ministerie en de gemeente zijn enkele vlaggen in beslag genomen, waaronder een van Hamas. Ook een Palestijnse vlag met daarop de tekst 'Leve Hamas' is in beslag genomen


Ajaxhooligans
De coördinator van de demonstratie, Karim Boulidam, riep in zijn toespraak op tot respect voor Joden, homo's en andere minderheden. Hij waarschuwde voor Ajaxhooligans, waarvan werd gedacht dat zij van zins waren de demonstratie te verstoren. Boulidam riep de betogers op om zich niet te laten provoceren en te waken voor antisemitische leuzen en spandoeken: 'We staan hier niet tegen het Joodse volk, we staan hier tegen het zionistische bewind van Israël.'

Na de toespraken gingen de demonstranten massaal op de grond liggen, terwijl het geluid van neerkomende bommen en kindergehuil klonk. Bij het opstaan werd luidkeels 'free free palestine' geroepen. 'Zo gaat het in Gaza dus,' riep de organisatie. 'Dit mag zo niet doorgaan.'

Hierna trok de menigte, begeleid door de eigen ordedienst, door de stad, via de Van Baerlestraat, Overtoom, Nassaukade, Kinkerstraat, Marnixstraat, Weteringschans, Ferdinand Bolstraat, Albert Cuypstraat en Johannes Vermeerstraat.

Joodse objecten, winkelstraten en gebieden waar de Gay Pride is, werden vermeden.

Vrijdag kondigde burgemeester Eberhard van der Laan aan dat de politie direct zal ingrijpen als betogers hakenkruisen tonen, de Hitlergroet brengen, Isis- of Hamasvlaggen met zich meedragen, Israëlische vlaggen verbranden of gezichtsbedekking dragen in combinatie met bepaald gedrag.