Amsterdam Bewaar

Laatste oproep Van der Laan aan Vluchthaven: 'Keer terug'

De asielzoekers van de Vluchthaven
De asielzoekers van de Vluchthaven © Amaury Miller

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft dinsdag een laatste oproep gedaan aan de bewoners van de zogenoemde Vluchthaven om indien mogelijk terug te keren naar hun land van herkomst.

De opvang in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat eindigt zondag.

Als de illegalen niet uit eigen beweging teruggaan, dreigt het project, dat de gemeente samen met staatssecretaris Fred Teeven heeft opgezet, grotendeels te mislukken. In dat geval kan de burgemeester niet, zoals hij graag zou willen, de Vluchthaven een vervolg geven.

Zoals het er nu naar uitziet, willen zeker tien personen uit eigen beweging terug naar eigen land. De indruk bestaat dat meer bewoners het overwegen, maar worden beïnvloed door anderen die niet weg willen. Van der Laan wil voor deze groep tijdelijk een nieuwe plek regelen waar ze hun terugkeer rustig kunnen organiseren zonder groepsdruk. Volgens de burgemeester kunnen tientallen van de 125 bewoners in principe terugkeren.

Kwetsbare personen
Een uitzondering geldt voor zo'n 50 kwetsbare personen die medische zorg nodig hebben. De GGD screent de mensen die hiervoor in aanmerking komen. Zij moeten echter nog wel toestemming verlenen voor inzage in hun medische dossier. Dat kan nog tot vrijdag 12.00 uur. Deze groep wordt ondergebracht op een andere, nog niet nader genoemde, locatie.

Van der Laan benadrukte dat als het aan Amsterdam ligt, op een vaste basis 'bed, bad en brood' zou worden geboden. 'Maar het is niet alleen aan ons. De regering beslist anders. We kunnen onmogelijk alle illegalen helpen. Alleen in Amsterdam zijn al zo'n 5000 tot 10.000 mensen illegaal.' Momenteel wordt volgens hem gekeken of in samenwerking met andere gemeenten en het Rijk nieuwe faciliteiten kunnen worden gerealiseerd.

'Ik begrijp dat jullie teleurgesteld zijn dat deze simpele burgemeester geen verblijfsvergunning voor jullie allemaal heeft kunnen regelen'', besloot Van der Laan het gesprek. 'Maar ik heb gedaan wat mogelijk was en ik wens jullie het allerbeste.'