Amsterdam Bewaar

Diamanticoon Ben Meier (83) overleden

Ben Meier in 1985.
Ben Meier in 1985. © ANP

Ben Meier, eigenaar van Coster Diamonds en het Diamantmuseum in Oud-Zuid, is afgelopen zondag op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amstelveen. Meier is een icoon in de mondiale diamantensector en trok met zijn winkel tienduizenden toeristen naar de stad.

Meier werd in de jaren zestig eigenaar van Coster Diamonds aan het Waterlooplein, waar hij eerder werkte als diamantslijper. Hij kreeg liefde voor het vak door zijn vader en oom, ook allebei diamantslijpers. Meier was pas vijftien toen hij na de Tweede Wereldoorlog van zijn vader hetzelfde vak moest leren.  

Ambitie
De jonge Meier viel in de diamantensector al vroeg op door zijn ambitie. Toch moest hij tot begin jaren zestig wachten tot hij eigenaar werd van een bekende diamantenhandel: Coster Diamonds.

Door de bouw van de Stopera moest Coster Diamonds in de jaren zeventig gedwongen verhuizen naar de Paulus Potterstraat bij het Museumplein. Daar groeide het bedrijf uit tot een toonaangevende diamantair. Beroemdheden als auteur Allister MacLean en Playboybaas Hugh Hefner kwamen er over de vloer - die laatste kocht er ooit zelfs een ring van 250.000 euro.  

Museum
In 2007 opende Meier het Diamantmuseum, eveneens in de Paulus Potterstraat. Het pand naast Coster Diamonds verloor zijn huurder, waardoor het leeg kwam te staan. Meier wimpelde onder andere het Rijksmuseum af als potentiële nieuwe huurder, en besloot dat de tijd rijp was om eindelijk zijn droom te verwezenlijken: een museum over de diamantindustrie, vlak bij de grote musea van Amsterdam. De financiering, ongeveer 1,5 miljoen euro, betaalde hij uit eigen zak.  

Waar Meier aan is overleden, heeft de familie niet bekendgemaakt. Op internet is een condoleanceregister voor hem geopend.