Binnenland Bewaar

Mollen het Amsterdamse Bos uitgetrild

Mollen het Amsterdamse Bos uitgetrild
© Thinkstock

De GGD en Dierenbescherming in Amsterdam beginnen in maart een test om mollen te verjagen van sportvelden in het Amsterdamse Bos. De organisaties gaan dit doen door middel van trillingen. Eva van Joost van de Dierenbescherming tegenover Metro: 'Dit is een unieke methode en nog nooit op zo'n grote schaal getest.'

In 2012 diende de Partij van de Dieren een motie in om een dier- en milieuvriendelijke manier te zoeken om overlast door mollen onder sportvelden aan te pakken. De motie werd aangenomen met als resultaat de proef met de trilmethode, iets waar mollen een hekel aan hebben.

In het begin zal twee keer per week een apparaat worden ingezet dat het gangenstelsel onder de grond moet laten vibreren. 'Dit gebeurt op drie sportvelden in het bos. Elke week controleren we de werking door de resultaten te vergelijken met drie andere velden waarop de trilmethode niet wordt toegepast. Hieruit moet blijken of het effectief is of dat we de frequentie omhoog moeten gooien', aldus Van Joost.

Doel is om de mollen uit de buurt van de sport- en recreatievelden te houden om ongevallen en blessures te voorkomen. Als de proef succesvol is, kan de trilmethode ook worden toegepast op parken in de stad.