Amsterdam Bewaar

Zuid staat massagesalons toe, met risico op salons met prostitutie

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP

Als het aan de stadsdeelraad van Amsterdam-Zuid ligt, wordt het verbod op massagesalons in de Stadion- en Olympiabuurt geschrapt. Een verwachte toename van salons waar prostitutie plaatsvindt, wordt daarbij op de koop toegenomen.

De afgelopen jaren is het aantal salons waar naast massages ook prostitutie plaatsvindt, flink gegroeid, zo blijkt uit onderzoek van stadsdeel Centrum dat is uitgevoerd in het voorjaar van 2009. Die toename is in stadsdeel Centrum aanleiding geweest een verbod in te stellen op nieuwe vestigingen van massagesalons. Hoewel de kans bestaat dat de veelal Thaise en Chinese massagesalons hun toevlucht daardoor vaker buiten het centrum zullen zoeken, stelt het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid voor het verbod te schrappen uit het bestemmingsplan van de Stadion- en Olympiabuurt. De deelraad neemt daarover vanavond een besluit.

De reden voor de voorgenomen opheffing van het verbod is dat nu ook keurige massage- en wellnessbedrijven zich niet kunnen vestigen in dit deel van Zuid. Daar wil het stadsdeel verandering in brengen, ook al behoort het controleren van massagesalons niet tot het takenpakket van handhavers. Bovendien is het voor toezichthouders sowieso niet eenvoudig om te constateren of in een massagesalon illegale prostitutie plaatsvindt.

Hoewel Zuid de vestiging van massagesalons niet meer wil verbieden, is nog onduidelijk hoe het stadsdeel de vestiging van erotische massagesalons wil ontmoedigen.

Lees meer in Het Parool vandaag.