Amsterdam Bewaar

Hangjongeren teisteren Tellegenbuurt in Zuid

Archieffoto van de politie die criminele jeugdgroepen aanpakt.
Archieffoto van de politie die criminele jeugdgroepen aanpakt. © ANP

Hangjongeren hebben woensdagavond in de Burgemeester Tellegenbuurt, grenzend aan de Diamantbuurt, auto's vernield.De vernielingen vonden plaats op het Henrick de Keijserplein. Twee auto's raakten flink beschadigd toen één van de jongens op de auto's ging springen.

Bewoner Sander Zwart zag vanuit de woonkamer de voorruit van zijn auto sneuvelen. Hij rende naar buiten en wist een jongen uit de groep in zijn kraag te vatten. De politie liet de zestienjarige jongen gaan, omdat hij niet de aanstichter was. Zwart denkt zo'n tweeduizend euro aan schade te hebben geleden. Ook de auto van zijn buurman werd vernield.

Het plein wordt al langere tijd geteisterd door het groepje jongens, zegt Zwart. Ze maken intimiderende opmerkingen naar vrouwen en richten kleine vernielingen aan. 'Het was een tijd rustig, maar sinds juni en juli vinden er veel incidenten plaats,' aldus Zwart.

'Kleine vernielingen, zoals lekgeprikte fietsbanden, planten die vernield worden en vuilniszakken die door open ramen woningen in worden gegooid.' Zijn vriendin krijgt regelmatig beledigingen als 'hoer' en 'kutwijf' naar haar hoofd geslingerd. De vriendin van zijn buurman zou pas geleden bedreigd zijn. Het plein, dat grenst aan de eveneens door jeugdoverlast geteisterde Diamantbuurt, wordt door politie en straatcoaches extra in de gaten gehouden.

'Mensen zijn bang geworden'
Zowel de politie als het stadsdeel zegt de laatste tijd geen meldingen van incidenten binnen te hebben gekregen. Volgens Zwart klopt dat. 'Mensen zijn bang geworden. Ze hebben zich erbij neergelegd dat er weinig tegen te doen is.' Het stadsdeel roept de bewoners op incidenten wel bij de politie of het stadsdeel te melden. 'We proberen in beeld te krijgen welke jongeren voor overlast zorgen, zodat we ze aan kunnen pakken,' zegt een woordvoerder.