Amsterdam Bewaar

Meerderheid raad voor openhouden fietstunnel

Fietstunnel onder het Rijksmuseum tijdens de verbouwing
Fietstunnel onder het Rijksmuseum tijdens de verbouwing © ANP

Een meerderheid in de gemeenteraad is voor het openhouden van de fietstunnel onder het Rijksmuseum, aldus at5. Gisteravond besloot de PvdA-fractie het vorige week ingediende collegevoorstel voor het openhouden van de doorgang onder het Rijks te steunen.

Eerder lieten GroenLinks, de SP, Red Amsterdam en de Partij voor de Dieren al weten voor behoud van de onderdoorgang te zijn. De VVD is tegen en gaat daarmee in tegen de lijn van VVD-wethouder Wiebes. Die floot vorige week stadsdeel Zuid terug, dat juist vroeg om afsluiting van de tunnel.

Op basis van een veiligheidsonderzoek van het verkeersbureau DTV, gespecialiseerd in verkeersveiligheid, ziet het college geen aanleiding de onderdoorgang af te sluiten. DTV heeft namelijk geconcludeerd dat het openhouden van de passage niet veiliger is dan het sluiten ervan.

Het Rijksmuseum is tegen de openstelling voor fietsers omdat ze bang is dat dit gevaarlijke situaties veroorzaakt. Omwonenden van het Rijksmuseum startten eind vorig jaar al verschillende petitie-acties, zowel voor als tegen de afsluiting van de tunnel.