Binnenland Bewaar

Burgers in actie tegen Circus Herman Renz

Archieffoto
Archieffoto © anp

De Partij voor de Dieren wil met een twitteractie, e-mails en handtekeningen stadsdeel Zuid zover krijgen dat het Circus Herman Renz dit jaar weert van de Zuidas.

Er kwamen zoveel reacties op, dat het direct doorzenden naar het stadsdeel is gestaakt.

Renz heeft een vergunning aangevraagd om in augustus naar Zuid te komen. Het circus heeft verschillende dierenacts, waaronder nummers met roofdieren. Dat is een doorn in het oog van de Partij voor de Dieren, die wijst op een in 2010 aangenomen motie van de partij waarin de gemeenteraad stelt dat 'wilde dieren' niet thuishoren in een circus.

'Het dierenwelzijn komt in dit circus ernstig in het gedrang,' zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren. Zuid stelt dat het juridisch niet onder een vergunning uit kan. Van Lammeren wijst echter op een brief van wethouder Eric van der Burg waarin staat dat de stadsdelen extra eisen kunnen stellen aan de grootte van de verblijven van de dieren, eisen waar circussen niet aan kunnen voldoen.

Van Lammeren: 'Het is jammer dat er één of andere slimme truc nodig is om circussen te weren, maar het is wel een goede tip voor de stadsdelen.' Tot ergernis van het raadslid blijft het nu echter bij een oproep, die het stadsdeel vooralsnog naast zich neerlegt.

Als reactie begon de partij samen met de Dierenbescherming, de actiegroep Wilde dieren de tent uit en dierenwebsite Piepvandaag.nl een handtekeningenactie.

Nadat gisteren in een paar uur tijd vijftienhonderd handtekeningen waren doorgemaild naar bestuurders en deelraadsleden, deed stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar een dringend verzoek de actie te staken omdat de mailboxen uitpuilden en ambtenaren niet meer konden werken. De organisaties gaan nu op een andere wijze door met de actie. Ze zullen de handtekeningen niet meer mailen, maar later als petitie aanbieden.

'Het stopzetten van de mailactie is uitstel, maar zeker geen afstel. We moeten Zuid wakker schudden,' zegt Van Lammeren. 'Amsterdam moet net als Heemskerk alleen nog maar circussen toestaan die worden uitgenodigd, en dan alleen organisaties selecteren die niet met wilde dieren werken.' (Jasper Karman)