Amsterdam Bewaar

Noord heeft straks eigen vrije school

Noord heeft straks eigen vrije school
© ANP

Noord krijgt een vrije school. Het bestuur van de Geert Grooteschool in Zuid, gestoeld op de antroposofische leer van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner, begint er een dependance, op verzoek van een groep ouders.

Tot nu toe zijn 350 toekomstige leerlingen opgegeven. De gemeente is op zoek naar huisvesting. Ruud van Velthoven, uitvoerend bestuurder van Geert Groote, gaat het bestuur op zich nemen.

Klassieke lessen
Nicoline Vink, de initiatiefnemer in Noord: 'Ik praat veel met vriendinnen over de scholen van onze kinderen. Het gaat dan vaak over verbeterpunten en het aanbod. Zo'n vrije school, dat leek ons wel wat. Het begon steeds serieuzer te worden en steeds meer mensen volgden. Het is blijkbaar iets wat veel ouders willen tegenwoordig. Het is een alternatieve vorm van onderwijs, maar ook de klassieke lessen worden gegeven. Dat spreekt ons aan.'

Maar de ouders in Noord hadden in eerste instantie helemaal niet de bedoeling een dependance naar het stadsdeel te halen. 'Het begon allemaal erg kleinschalig. Het was puur om de interesse te peilen en uit te zoeken hoeveel vraag er nou werkelijk is naar zo'n school. In Noord zijn al 34 basisscholen, dus als je de gemeente bij het plan wilt betrekken, moet je wel kunnen aantonen hoeveel behoefte ouders hebben aan een nieuwe school.'

Talent
Een vrije school is een school waar veel aandacht wordt besteed aan lichamelijke en expressieve vaardigheden. Leerlingen krijgen seizoensgebonden onderwijs en worden pas getoetst als ze daar klaar voor zijn. In de onderbouw wordt de schoolklas gezien als een soort samenleving in het klein. Het uitgangspunt is dat leerlingen ook van elkaars talent kunnen leren, meer dan in het normale basisonderwijs.


Lees vandaag (31-1) meer in Het Parool.