Amsterdam Bewaar

Occupy kraakt Shelllaboratorium

Archieffoto van Shells laboratorium in 1989. © ANP
Archieffoto van Shells laboratorium in 1989. © ANP © UNKNOWN

Circa twintig sympathisanten van de Occupy-beweging hebben gistermiddag het Groot Laboratorium, het Shellgebouw achter de groene Shelltoren in Noord, gekraakt.

De eigenaar van het pand heeft aangegeven dat het aangifte doet van de kraak, aldus een woordvoerder van de gemeente. ''Afhankelijk van het onderzoek van het Openbaar Ministerie beslissen we op welke termijn we overgaan tot ontruiming.'' Dat hangt onder meer af van de plannen van de eigenaar om het pand weer in gebruik te nemen.

Volgens de Occupiers is er overigens geen sprake van kraken, ze noemen het een bezetting.

Op het Beursplein in Amsterdam gaat intussen de bezetting gewoon door. De politie moest daar zondagmiddag ingrijpen. Vier Litouwers hadden te veel gedronken en kregen ruzie met mensen op het kamp. Drie van hen zijn aangehouden wegens verstoring van de openbare orde en één voor mishandeling. Volgens een Occupybetoger zorgden de mannen al dagen voor overlast.

Debat
Op het Museumplein staan ook nog geregeld een paar tenten. Wat een uitbreiding moest worden van het kamp op het Beursplein, is waarschijnlijk in de kiem gesmoord door burgemeester Eberhard Van der Laan. Hij verbood de bezetters vorige week op het museumplein te overnachten. De Occupiers zijn er welkom van zeven uur 's ochtends tot elf uur 's avonds en moeten dus elke avond hun tent afbreken.

De VVD pleit intussen voor beëindiging van de bezetting en Van der Laan gaf vrijdag aan dat hij wil dat het Beursplein per 1 december vrij is van Occupybetogers. Hij wil dat het kamp verhuist naar de Zuidas. De betogers zien het niet zitten om te kamperen langs de A10, dat vinden ze te veel uit het zicht.

Vanavond gaat VVD-gemeenteraadslid  Daniël van der Ree tijdens de wekelijkse politieke avond van de VVD in De Heeren van Aemstel in debat met een Occupier over de zin van de beweging.