Amsterdam Bewaar

Verontwaardiging over aanschaf iPads in Noord

Archieffoto van een iPad. © AFP
Archieffoto van een iPad. © AFP © UNKNOWN

Het CDA en de SP zijn verbaasd over het besluit van een meerderheid van de deelraad in Noord voor tienduizenden euro's iPads en netbooks aan te schaffen.

Het in de ban doen van papieren stukken levert een besparing van vijftienduizend euro op, maar toch is het stadsdeel vanaf 1 januari niet goedkoper uit omdat de iPads en netbooks dertig- tot vijftigduizend euro kosten. Daar komt nog eens minimaal 32.000 euro per jaar bij voor onderhoud en beheer.

'De deelraad vraagt mensen bezuinigingen te slikken, maar koopt voor zichzelf dure elektronische speeltjes. Dat is belachelijk,' zeggen Daniël Peters (SP) en Patricia Wouda (CDA). Zij worden gesteund door drie leden van GroenLinks.

Voorstanders
De voorstanders vinden dat de kwaliteit van het politieke debat in de deelraad beter wordt als alle archiefstukken in een handomdraai beschikbaar zijn. Door de vergoedingen van de deelraadsleden te bevriezen betaalt de politiek een beetje mee aan de gadgets. Wouda: 'Dat klinkt aardig, maar levert slechts een symbolisch bedrag op.'

Peters: 'In Zuidoost wordt een substantieel deel van de fractiebudgetten gebruikt voor dit soort investeringen en in Nieuw-West kunnen deelraadsleden hun eigen laptop gebruiken.'