Amsterdam Bewaar

Statig landhuis Zeeburg in oude glorie hersteld

 Het Gemeenlandshuis met zijn enorme tuin en zijn vergaderzaal is gerestaureerd; alleen van het behang was niet duidelijk hoe dat er vroeger uitzag.
Het Gemeenlandshuis met zijn enorme tuin en zijn vergaderzaal is gerestaureerd; alleen van het behang was niet duidelijk hoe dat er vroeger uitzag. © Rink Hof

De restauratie van dat markante huis bij de A10 in Zeeburg is af. Het is nu te huur als kantoor of voor bijzondere gelegenheden. 'Perfect voor een trouwerij, toch?'

'Alleen het soort behang konden we niet meer achterhalen. Daarom heb ik gekozen voor een achttiende-eeuwse print'

Het statige monumentale pand met de vier schoorstenen valt op als je over de A10 bij Zeeburg rijdt. Jarenlang vroegen mensen zich af wat er in het huis zat of wie er woonde. Daar komt nu een einde aan. De restauratie van het Gemeenlandshuis uit 1726 door de Vereniging Hendrick de Keyser is klaar.

Een bezoek is de lange fietstocht over de Diemerzeedijk waard. Het markante gebouw is in oude glorie en met de originele indeling hersteld. Bij binnenkomst valt meteen het witte stucwerk aan het plafond op. 'Een beeltenis van Neptunus die met zijn zegekar de woeste zeeën bevaart. Want dat was de oorspronkelijke functie van het gebouw: verantwoording dragen voor de dijk tussen Amsterdam en IJmuiden,' vertelt architectuurhistoricus Niek Smit.

De grote zwarte klok die geluid werd bij een dijkalarm - voor bijvoorbeeld een storm - is ook gerestaureerd en staat parmant in de hal. Ruim 275 jaar was dit huis het onderkomen van het hoogheemraadschap (waterschap) van Zeeburg en Diemerdijk.

Trouwerij
Jarenlang huisde er een commercieel bedrijf. Totdat zijn contract afliep en het tijd was voor een restauratie. 'Door het verzwaren van de dijk was het gebouw eigenlijk in tweeën gebroken. Overal liepen grote scheuren,' zegt Karianne Vandenbroucke, die als architect de restauratie heeft begeleid.

Na de werkzaamheden, die een jaar duurden, zal de bovenverdieping nu verhuurd worden als kantoorruimte en is de rest beschikbaar voor vergaderingen, recepties, bijzondere gelegenheden of een trouwerij. De enorme tuin achter het huis komt daarbij goed van pas. 'Stel je hier een lange tafel voor met mensen. Het is perfect voor een trouwerij, toch?' zegt Smit. 'Je kunt hier zelfs aanmeren met je eigen boot.'

De vergaderzaal - al bijna driehonderd jaar in gebruik - ziet er nog precies zo uit als toen. Door onderzoek zijn de historische kleuren van de kozijnen en deuren achterhaald: leger- en mintgroen. Op de schouw hangen nog de originele wapens van de eerste hoogheemraden, leden van het dagelijks bestuur van een waterschap. 'Alleen het soort behang konden we niet meer achterhalen. Daarom heb ik gekozen voor een achttiende-eeuwse print. Niets tuttigs met bloemen, maar stoere, mannelijke vormen, met de golven van de open zee waar deze zaal toen op uitkeek,' zegt Vandenbroucke.

Het gebouw werd zo duurzaam mogelijk gemaakt. Vandenbroucke: 'Er zijn zonnecollectoren op het dak, ledlampen, warmtewisselaars in de funderingspalen, energie-opslagruimtes in de historische waterkelders en er is speciale isolatie. Nu kan het pand voor 95 procent in zijn eigen energiebehoeften voorzien.'

Zaterdag 24 mei tussen 11.00 en 13.00 uur kunnen geïnteresseerden komen kijken.