Amsterdam Bewaar

Amsterdam huilt: Rika 'Zwarte Riek' Jansen (91) overleden

Rika Jansen
Rika Jansen © Het Parool/Klaas Fopma

Rika Jansen, beter bekend onder haar artiestennaam Zwarte Riek, is donderdag in haar woonplaats Zandvoort overleden. De zangeres had de bijnaam Jordaanprinses.

Interview met Zwarte Riek

Parooljournalist Corrie Verkerk sprak in 2006 met de zangeres. 'Soms kan ik er niet bij dat ik maar één leven heb geleid,' zei ze toen. Lees hier het hele interview.

Jansen (volledige naam: Hendrika Elisabeth Jansen) werd in 1924 geboren als dochter van een vishandelaar aan de Brouwersgracht. Ze werd in de jaren '50 bekend in het kielzog van Johnny Jordaan en Tante Leen met nummers als M'n Wieggie Was Een Stijfselkissie, De Kersepit, Amsterdam Huilt en Alle Aapies. Ze begon net na de oorlogsjaren met haar zangcarrière.

'Ze vond het mooi geweest', zegt haar nicht Aimee Jansen. 'De 90 jaar wilde ze halen, dat heeft ze gered. We hebben die dag groots gevierd in een Zandvoorts restaurant. Uiteraard met haar eigen muziek.' Rika overleed in bijzijn van haar kleinzoon en buurvrouw die de laatste jaren veel voor haar deed.

Het succes van Zwarte Riek reikte ook tot buiten de stadsgrenzen van Amsterdam. Ze reisde naar België, de Antillen en New York om op te treden.

Volgens haar nicht genoot ze ook in het laatste deel van haar leven van de aandacht. 'Ze was echt een rasartiest, heel erg ijdel, ook op haar 90ste nog. Veel oude mensen kenden haar nummers nog, dat vond ze prachtig.'

Met Amsterdam had Jansen een haat-liefde-verhouding. Ze vond de stad erg veranderd. Aimee: 'De Jordanese gezelligheid was er volgens haar niet meer. Ome dit en tante dat, dat miste ze.'

In september 2014 verscheen een biografie over Jansen van de hand van Kees Rutgers met de titel 'Zwarte Riek - Het levensverhaal van Rika Jansen'. Rika Jansen had één dochter, Riekie. Zij overleed in 1991.