Amsterdam Bewaar

SP stelt vragen over 'bewonersboete' Leidsepleinbuurt

SP stelt vragen over 'bewonersboete' Leidsepleinbuurt
© Google Streetview

De Amsterdamse SP heeft schriftelijk vragen gesteld over de ontheffingspas die bewoners van de Leidsepleinbuurt moeten aanschaffen om 's avonds de Zieseniskade op te kunnen rijden.

Die pas is nodig om de verzinkbare paal omlaag te laten schuiven. De SP valt vooral over de prijs. De toegangspas kost namelijk 110 euro voor twee jaar, plus 50 euro borg. 'Het paaltje is bedoeld om de kade leefbaar te houden voor bewoners. Maar met zo'n bedrag lijkt het er eerder op dat de bewoners gepest worden', vindt SP-raadslid Remine Alberts. Wat de pas zou gaan kosten, werd in een eerdere bekendmaking bovendien niet genoemd.

De zogenaamde vezip is op de Zieseniskade geplaatst om verkeersoverlast van taxi's en zoekverkeer van toeristen 's avonds te voorkomen. Het zou voor taxi's namelijk verleidelijk zijn om via de kade bij het Leidseplein te komen om klanten op te pikken. Hun taxistandplaats wordt in de nieuwe plannen van het plein namelijk verplaatst. 

De paal is eind november al geplaatst, maar gaat op 11 januari pas in werking. Dan gaat 'ie om 19.00 uur 's avonds omhoog en 's ochtends om 07.00 uur weer omlaag. In 2018, wanneer de taxistandplaats is verhuisd, gaat de paal 's avonds twee uur later omhoog. 

Gratis
'Hoezo blokt de gemeente de enige weg waarmee men haar huis kan bereiken en vraagt vervolgens geld om diezelfde weg weer open te stellen? Ik betaal toch gewoon belasting en wegenbelasting?', vraagt een bewoner van de buurt op Facebook.

Ook de SP is het daar mee eens. 'Ik wil van het stadsbestuur weten of ze hier zo snel mogelijk mee gaan stoppen. Ik roep het stadsbestuur op gewoon gratis een bewonerspas te verstrekken. Bewoners betalen al voor de parkeervergunning en de wegenbelasting, dat lijkt me ruim voldoende.'