Amsterdam Bewaar

'Docenten Theaterschool hadden relaties met studenten'

De Theaterschool in de Jodenbreestraat.
De Theaterschool in de Jodenbreestraat. © Google Maps

Twee prominente docenten van de Amsterdamse Theaterschool worden beschuldigd van jarenlang grensoverschrijdend gedrag richting studenten.

Dat zeggen voormalig leerlingen en docenten in gesprekken met de Volkskrant. Het zou gaan om de Vlaamse acteur Jappe Claes, die begin 2014 opstapte nadat naar hem een onderzoek werd ingesteld, en theaterregisseur Ruut Weissman.

Beiden zouden seksuele relaties met studenten hebben gehad. Een aantal vrouwen zegt zich geïntimideerd te voelen. De klokkenluiders stellen dat er jarenlang een cultuur heerste waarin grensoverschrijdend gedrag van docenten zonder consequenties bleef.

Claes ontkent de aantijgingen grotendeels, maar geeft toe dat hij zeker één relatie heeft gehad. Hij moest in 2014 opstappen, nadat een groep jonge docenten een onderzoek instelde naar hardnekkige geruchten over Claes.

Volgens Ruut Weissman had hij in de jaren tachtig relaties met studenten, maar heeft hij 'zichzelf tot de orde geroepen.' In 2012 klaagt echter een mededocente over Weissman en in 2014 stapt zangeres Karin Bloemen naar het bestuur van de school, met een dossier met verklaringen van zes vrouwen over Weissman.

De school claimt dat is afgerekend met de cultuur waarin docenten seks hadden met studenten.