Amsterdam Bewaar

De Balie: 'Nog geen van de gasten heeft zich afgemeld door komst Westergaard'

Kurt Westergaard
Kurt Westergaard © Hollandse Hoogte

De Deense cartoonist Kurt Westergaard is vanavond in De Balie tijdens het Festival van het Vrije Woord. In verband met veiligheidsmaatregelen is zijn komst pas vandaag aangekondigd.

Mensen met een kaartje voor de thema-avond worden vandaag op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van Westergaard. Ze kunnen hun geld terugkrijgen als ze niet aanwezig willen of durven te zijn vanwege de komst van de bedreigde cartoonist. Afmeldingen heeft De Balie echter nog niet ontvangen.

De 80-jarige Westergaard maakte in 2005 een prent van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. Hierop braken rellen uit in de Arabische wereld; met name Deense ambassades waren het doelwit. In 2010 overleefde Westergaard een aanslag, toen een man met een bijl zijn huis wist binnen te komen. Sindsdien wordt hij permanent bewaakt.

Aanslag
In februari vond in Kopenhagen een aanslag plaats bij een bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting. Daarbij kwam een persoon om het leven. Enkele uren later werd het vuur geopend op een synagoge in de Deense hoofdstad, waarbij een bewaker overleed. Een paar weken eerder vonden in Parijs aanslagen plaats op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt.

Volgens Westergaard zijn journalisten voorzichtiger geworden sinds de recente aanslagen. 'Journalisten, maar ook schrijvers en kunstenaars passen zelfcensuur toe. Ze maken veilige keuzes,' zegt de cartoonist vandaag in een interview met Het Parool.

De Balie
'Meer dan ooit staat de vrijheid van meningsuiting onder druk,' zegt directeur van De Balie Yoeri Albrecht. 'Mede daarom is het nodig om een avond als deze te organiseren. Maar de veiligheidsmaatregelen die je moet nemen zijn enorm. Voor een relatief kleine instelling als De Balie is het bijna ondoenlijk om zo'n avond op te zetten.' Volgens de directeur is er nog nooit zo veel beveiliging aanwezig geweest. 'Met de komst van Westergaard zijn we maanden bezig geweest.'

Albrecht heeft zijn personeel eerder op de hoogte gesteld van de avond met Westergaard. Niet iedereen was het eens met zijn komst, sommigen willen niet werken tijdens het festival. 'Dat begrijp ik volkomen en vind ik ook absoluut geen gezeur,' zegt Albrecht. 'Het is treurig dat het inmiddels zover is gekomen. Maar wij zullen nooit toegeven aan terreur.'