Amsterdam Bewaar

Deel Marine Etablissement voor het eerst toegankelijk

Het Marineterrein, vlak achter het Scheepvaartmuseum.
Het Marineterrein, vlak achter het Scheepvaartmuseum. © Mats van Soolingen

De Voorwerf, het historische gedeelte van het Marine Etablissement aan de Kattenburgerstraat dat eeuwenlang was afgesloten, is sinds vanmorgen open voor publiek. De rest van het marineterrein blijft afgesloten.

In het historische gedeelte, pal achter het Scheepvaartmuseum zijn inmiddels bedrijfjes getrokken met namen als Glimworm, StartupDelta, Zeitgeist, CrosswiseWorks, Orientation Travel en Drain Products. In het voormalig Onderofficiersverblijf opent later dit jaar Pension Homeland.

Defensie stoot de 14 hectare grote marinekazerne op Kattenburg de komende jaren in fases af vanwege de bezuinigingen. Amsterdam schonk het terrein in 1655 aan de toenmalige Admiraliteit van Amsterdam. Die bouwde hier grote oorlogsschepen om de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) mee te beschermen. Vanuit het scheepvaartmagazijn (het huidige Scheepvaartmuseum) werden de oorlogsschepen uitgerust, bevoorraad en onderhouden. Michiel de Ruyter had hier zijn werkkamer.

Een publiekstrekker is het terrein aan het IJ vanmorgen niet. De eeuwenoude poort stond open maar op het terrein was alleen een glazenwasser te zien. Buiten, langs de dikke muur, liep een omwonende met een hond. 'Misschien wordt het een drukke plek bij mooi weer, als je aan het water kunt zitten. Nu heb ik er niet zo veel aan. Ik wilde met de hond naar binnen maar werd teruggestuurd.'