Amsterdam Bewaar

Freek de Jonge en vakbond FNV steunen bezetters Bungehuis

De voordeur van het Bungehuis
De voordeur van het Bungehuis © ANP

Hoewel de Universiteit van Amsterdam de bezetters van het Bungehuis gisteren dagvaardde, gaat de bezetting gewoon verder. De actie wordt inmiddels gesteund door vakbond FNV en cabaretier Freek de Jonge, maar kent ook tegenstanders onder studenten en medewerkers. 

Vanmiddag kwam cabratier Freek de Jonge langs om zijn steun te betuigen aan de bezetters. De Jonge is honory fellow aan de UvA en geeft maandelijks college. Op Twitter laat hij weten dat hij niet begrijpt dat het College van Bestuur van de universiteit de bezetters en hun eisen niet serieus neemt.

Serieus gesprek
De bezetters krijgen uit steeds meer hoeken steun. Ook vakbond FNV Overheid laat in een persbericht weten dat ze zich achter de studenten scharen en roept het CvB op om serieus in gesprek te gaan met de studenten en het personeel over het onderwijs.

'Een universiteit die alleen maar een studentenfabriek met wegwerpwetenschappers wil zijn, schiet zijn doel voorbij. Het moet weer gaan om kennis en kwaliteit, ook bij de UvA,' zegt Jan Boersma van de vakbond.

In een open brief aan de univeristeit laten de bezetters weten bereid zijn de deuren even te openen wanneer de UvA het gebouw nodig heeft voor specifieke bezigheden, zoals het uitbetalen van medewerkers. 

Tegen de bezetting
Lang niet iedereen is blij met de actie. Op Facebook spreken medewekers en studenten zich uit tegen de bezetting. Zij zeggen dat de bezetters, ondanks hun roep om meer democratie niet luisteren naar anderen. Op de pagina staat dan ook dat zij de bezetting niet steunen.