Amsterdam Bewaar

Plek voor zevenduizend fietsen onder het water voor Amsterdam Centraal

Plek voor zevenduizend fietsen onder het water voor Amsterdam Centraal
© ANP

Voor het Centraal Station moet een stalling voor zevenduizend fietsen komen onder het open havenfront, het water voor het station.

Dat stellen b. en w. voor. De werkzaamheden vinden plaats tussen 2017 en 2021. Het college kwam begin 2014 met het idee de stalling te bouwen onder een plein en het water uit de plannen te laten verdwijnen. De raad wilde dat laatste echter niet.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid staan centraal, aldus de gemeente. Zo wordt de mogelijkheid onderzocht om vanuit de stalling direct het ondergrondse metrostation in te lopen. De fietsenstalling maakt deel uit van een plan om de bereikbaarheid van het stationsgebied te vergroten.

De komende vijf jaar wil de gemeente 17.500 plekken realiseren op en rond het station. Dit loopt op tot 21.500 plekken in 2030. De verwachting is dat het aantal reizigers en fietsers daar de komende jaren blijft groeien.

Ander onderdeel van de plannen is een stalling in het stationsgebouw aan de IJzijde met dertienhonderd plekken. De bouw hiervan, door Prorail, begint naar verwachting nog dit jaar. Ook is de intentie twee drijvende stallingen met in totaal vierduizend plekken in het IJ te leggen. Op de plek van de huidige stalling aan de zuidwestzijde komt een nieuwe stalling voor 4200 fietsen.