Amsterdam Bewaar

Mozes en Aäronkerk wordt katholieke kerk

De Mozes en Aaronkerk op het Mr. de Visserplein.
De Mozes en Aaronkerk op het Mr. de Visserplein. © Floris Lok

Amsterdam krijgt er een rooms-katholieke kerk bij. De Mozes en Aäronkerk, het markante gebouw bij het Waterlooplein, wordt na jaren weer officieel in gebruik genomen als kerk.

Dat meldt Trouw. Het gebedshuis is sinds 1980 niet meer gebruikt voor reguliere rooms-katholieke vieringen.

De nieuwe huurder is de Sant'Egidio, een internationale lekenbeweging die zich inzet voor hulp en bijstand aan armen, eenzamen en daklozen. De kerk moet een uitvalsbasis worden voor projecten als het uitdelen van voedsel aan daklozen en het bezoeken van eenzame ouderen. Daarnaast zullen er volop kerkdiensten plaatsvinden van nadrukkelijk rooms-katholieke signatuur: iedere zondag een eucharistieviering en meerdere avonden per week gebedsbijeenkomsten.

Cultuur
De kerk van Sint Antonius van Padua, beter bekend als de Mozes en Aäronkerk, verrees in de periode 1837-1841 op de plek waar een schuilkerk stond en deed destijds al dienst als rooms-katholiek gebedshuis. De parochie werd in 1969 opgeheven en de kerk kreeg daarop een maatschappelijk culturele bestemming. Daar kwam dit jaar een einde aan, omdat de stichting die de kerk huurde geen geld meer had.

Het gebouw krijgt nu vooral weer een kerkfunctie, al wil dat volgens de woordvoerder niet zeggen dat er niets meer aan cultuur wordt gedaan. Sant'Egidio wil zich nadrukkelijk inzetten voor de Amsterdamse armen, en dan met name de daklozen, kinderen en ouderen.