Amsterdam Bewaar

OM: 5 maanden voor meineed mishandelende NS-medewerker

OM: 5 maanden voor meineed mishandelende NS-medewerker
© ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 4 en 5 maanden cel geeist tegen twee NS-medewerkers die een valse verklaring indienden over een mishandeling op het Stationsplein bij Amsterdam Centraal: de medewerkers waren geen slachtoffer, maar juist dader.

De twee buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) werkten als controleur voor de NS, toen zij in december 2012 zagen hoe een jongeman de controlepoortjes van Amsterdam Centraal probeerde te omzeilen. Hij rende daarna bovendien het spoor op.

Een van de twee NS-medewerkers hielp hem uit het spoor en wilde een proces-verbaal tegen hem opmaken, maar dat ging mis: volgens de BOA omdat de jongen hem had geslagen. De jongeman werd aangehouden en de NS-medewerker deed aangifte van mishandeling. Zijn collega ondersteunde de verklaring van de man.

Bewakingscamera's
Uit beelden van bewakingscamera's zou echter blijken dat het initiatief van de mishandeling juist bij de opsporingsambtenaar lag en dat de jongeman de mishandeling niet heeft gepleegd: de BOA slaat en schopt de jongen. Een collega die erbij was en het ambtsedig proces-verbaal van de BOA mee heeft ondertekend, wordt door het OM verdacht van meineed. De advocaat van de verdachten betoogt dat zij binnen de gestelde richtlijnen hebben gehandeld.

Naast de celstraf eist het OM ook een beroepsverbod van 3 jaar, omdat het de verdachten zwaar wordt aangerekend dat zij meineed hebben gepleegd.