Amsterdam Bewaar

Bestaat het Vondelpark wel echt 150 jaar?

Fietsers en wandelaars in het Vondelpark, rond 1894
Fietsers en wandelaars in het Vondelpark, rond 1894 © Benjamin Wilhelmus Stomps

Een festival, stille disco, Europa's grootste bootcamp, spellen voor kinderen en zelfs een parcours voor honden; het Vondelpark bestaat 150 jaar en dat wordt morgen, 14 juni 2014, uitgebreid gevierd. Maar bestaat het bekendste Amsterdamse park wel echt 150 jaar?

Feit is dat het Vondelpark openging op 15 juni 1865, precies 149 jaar geleden.

Dat betrof slechts het eerste deel van het park. Twee jaar later werd het beeld van Joost van den Vondel geplaatst en in 1880 kreeg het park zijn huidige naam.

De feestvierders zijn dus een jaar te vroeg. 'Dat is een definitiekwestie,' zegt Olaf Paulus van Pauwvliet, bestuurder van Vrienden van het Vondelpark, die het festival organiseert in samenwerking met stadsdeel Zuid.

In 1864 gebeurde namelijk ook één en ander, zegt Van Pauwvliet. In dat jaar richtte de steenrijke Christiaan Pieter van Eeghen met een aantal particulieren de vereniging op die de aanleg van park tot doel had. Die vereniging kreeg in april 1864 koninklijke goedkeuring.

Volgens Van Pauwvliet is niet één datum aan te wijzen waarop het park openging, omdat dat in stappen gebeurde. 'Dat is dus verwarrend. Wel staat vast dat de vereniging in 1864 is opgericht.'

De Vrienden van het Vondelpark kiest dus voor 1864 als oprichtingsjaar van het park, historisch maandblad Ons Amsterdam doet dat niet. 'Het park ging pas in 1865 open, dus wij besteden in ons tijdschrift pas volgend jaar aandacht aan het 150-jarig bestaan,' zegt hoofdredacteur en historicus Peter Paul de Baar.

Opvallend is dat het festival wordt gehouden op 14 juni, een datum die refereert aan de dag waarop het Vondelpark 149 jaar geleden openging: 15 juni 1865. Toch een knipoog naar die historische dag?

Niet echt, zegt Van Pauwvliet. Het drukke festivalschema in Amsterdam biedt deze zomer weinig ruimte; 14 juni was nog vrij.


Lees vandaag (13-6) in een speciale uitgave van de PS alles over het jubileum van het Vondelpark.