Amsterdam Bewaar

De peepshow verdwijnt uit Amsterdam

Laatste peepshow op de wallen
Laatste peepshow op de wallen © Vice

De allerlaatste peepshow in Amsterdam gaat zijn deuren sluiten. De eigenaren van het Sex Palace op de Oudezijds Achterburgwal, de allerlaatste peepshow van Amsterdam, willen er een luxueuze nachtclub beginnen.

Je moet soms afscheid nemen. Je neemt toch ook wel eens afscheid van je vrouw

Meer dan veertig jaar lang was de peepshow een van dé gezichten van de Wallen maar dankzij de opkomst aan internet is de behoefte aan gluren door een kijkluikje naar een strippende vrouw drastisch afgenomen.  

'Het is in heel Europa een aflopende zaak,' zegt eigenaar Jan Otten. 'Wij verdienen hier nog wel geld mee maar ik weet dat ze in Brussel nog maar zo'n drie klanten per dag hebben.' 

Otten vindt het jammer dat de tent gaat verdwijnen maar treurt er niet echt om. 'Je moet soms afscheid nemen. Je neemt toch ook wel eens afscheid van je vrouw.'

Strippende vrouw
Het Sex Palace opende begin jaren tachtig zijn deuren. Klanten kunnen in een hokje na inworp van een gulden, later 2 euro, enkele minuten kijken naar een strippende vrouw op een ronddraaiende schijf. 

De website Vice News maakte een korte documentaire over 'The Sex Palace' die sinds gisteren te zien is op hun site. Daarin wordt een blik achter de schermen gegund. Zo vertellen betrokkenen over vroeger 'toen er nog lange rijen voor de deur stonden' en wordt een ruimte gefilmd, die vol staat met keukenpapier. 

Wanneer het Sex Palace definitief zijn deuren gaat sluiten, is nog niet duidelijk. De gesprekken met de gemeente over de nieuwe nachtclub, die Muze moet gaan heten, zijn nog in volle gang.