Amsterdam Bewaar

Bouw glazen overkapping Centraal Station is in laatste fase

De overkapping boven het busstation achter het Centraal
De overkapping boven het busstation achter het Centraal © Stadsarchief Amsterdam / Ton van Rijn

360 meter lang, 60 meter breed en 22 meter hoog, gemaakt van 1500 ton staal en 4500 glasplaten: het laatste deel van de overkapping van het Centraal Station wordt de komende maanden gebouwd.

Het dak moet voor de zomervakantie klaar zijn en dan prijken er grote, witte letters op het Centraal Station. 'AMSTERDAM' komt er te staan. De overkapping wordt boven het busstation aan de IJ-zijde van het station geplaatst.

Het glas is van de overkapping is speciaal voor het Centraal Station ontwikkeld. Het is dun en weegt relatief weinig en het glas wordt tijdens de montage in stukken van 3 bij 1 meter gebogen.  

De staalconstructie van de kap is zo gebouwd dat deze een aanvaring van een boot tegen de kade kan opvangen. Het staal beweegt mee met een eventuele klap, waardoor de constructie blijft staan.

Bij een harde regenbui zal het lawaai meevallen: een speciale kunstoflaag dempt het geluid van de regendruppels op het dak.

De werkzaamheden zullen vooral 's avonds en 's nachts worden uitgevoerd en daarom is de De Ruijterkade van maandag tot en met vrijdag van 20:00 uur 's avonds tot 05:30 uur 's ochtends voor auto's afgesloten. De afsluiting duurt tot medio mei.