Amsterdam Bewaar

Bendes zakkenrollers slaan toe tijdens Gay Pride

Bendes zakkenrollers slaan toe tijdens Gay Pride
© ANP

Een grote groep criminelen uit Roemenië heeft tijdens de Gay Pride honderden bezoekers van vooral smartphones of hun portemonnee beroofd. Speciale teams van de politie hebben 47 verdachten gearresteerd.

Onder de arrestanten die van zakkenrollerij worden verdacht, waren 42 Roemenen. De politie is ervan overtuigd dat zij in georganiseerd verband opereren en speciaal naar Amsterdam zijn gekomen om bezoekers te beroven.

Groepjes zakkenrollers sloegen tegelijkertijd toe in de verschillende drukke gebieden, zoals het Rembrandtplein, de Reguliersdwarsstraat en het Amstelveld. Ze hanteerden een vaste methode: duwen in de menigte en op slippers of zomerschoeisel trappen, waardoor slachtoffers werden afgeleid en commotie ontstond.

In de eerste dagen van de Gay Pride pakten twee 'zakkenrollersteams' van de politie zeventien verdachten op. In de tweeënhalf uur dat het tijdens de feesten op vrijdagavond het drukst was, werden veertien Roemenen gearresteerd.

Tijdens het hoogtepunt van de festiviteiten, de botenparade op zaterdag, arresteerden de zakkenrollersteams nog eens zestien verdachten. Vele tientallen slachtoffers deden aangifte van diefstal. Naar schatting waren er zaterdag tijdens en na de Canal Parade even veel bezoekers als vorig jaar. Toen werd het aantal op 300.000 geschat.

Lees vandaag meer in Het Parool.