Amsterdam Bewaar

Coffeeshops willen verkoopverbod aanvechten

Coffeeshops willen verkoopverbod aanvechten
© ANP

Coffeeshophouders op de Wallen willen een rechtszaak uitlokken om het op 1 juli van kracht wordende verkoopverbod van softdrugs aan te vechten.

De gemeente heeft de uitbaters van de coffeeshops in 2009 voor een keuze gesteld: ze kunnen hun zaak op een andere manier exploiteren, verplaatsen of opdoeken. Softdrugs mogen er vanaf 1 juli in elk geval niet meer worden verkocht.

'We kunnen pas tegen de plannen procederen als de shops in overtreding zijn,' zegt Maurice Veldman, advocaat van de Bond van Coffeeshopdetaillisten (BCD). 'Daarom willen wij op 2 juli met een aantal shops één joint verkopen. Ik weet nog niet wie er allemaal meedoen, maar er zijn genoeg belanghebbenden.'

'Ik kan de tent wel dichtspijkeren. Het is te klein voor een café en te duur voor een andere onderneming,' zegt Jan Goos, eigenaar van Speak Easy en voorzitter van de BCD.

Volgens de BCD was verhuizen voor veel coffeeshophouders de beste optie. 'Ons werd verteld dat er een nieuwe locatie zou komen voor iedereen die dat zou willen. Nu moet er ineens geloot worden om een paar plekjes. Dat is idioot.'

Lees vandaag meer in Het Parool.