Amsterdam Bewaar

Petitie online voor behoud Johnny Jordaanplein

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP

Het laatste woord over het Johnny Jordaanplein is nog niet gezegd. Sinds dinsdag staat een petitie online. Wie deze ondertekent is voor het behoud van het transformatorhuisje bij de beelden van onder andere Johnny Jordaan en Manke Nelis. De initiatiefnemers willen dat er een referendum gehouden wordt, daarvoor moeten ze minimaal 4000 handtekeningen verzamelen.

Het Burgerinitiatief Referendum Elandsgracht start woensdag officieel met campagne voeren. Zowel bewoners als buurtwinkels en cafés kunnen een poster achter de ramen plakken om het plan te steunen. Ook zijn in diverse winkels en cafés handtekeninglijsten te vinden. 'Het Johnny Jordaanplein is ons visitekaartje', zegt Hannie Pastor in dagblad Metro. De echte Jordanees beschilderde 25 jaar geleden het transformatorhuisje. 'Ze halen de Westertoren toch ook niet weg?'

Voorlopig gaat het plan van de gemeente, die het plein drastisch wil herinrichten, de ijskast in. Mainse Rijpkema en Stephan Willenborg, de initiatiefnemers van het referendum, moeten de komende drie weken minstens 1300 handtekeningen verzamelen van kiesgerechtigde bewoners uit stadsdeel Centrum. Alleen wanneer dit lukt, mogen ze doorgaan en moeten ze voor september 4000 steunbetuigingen hebben.

19 maart referendum
In dat geval wordt er op 19 maart 2014 een referendum gehouden, dat is tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen. Afgelopen januari wist het Burgerinitiatief al 750 handtekeningen op te halen in een week tijd. Hierdoor werden de plannen van de gemeente uitgesteld.

Een belangrijk twistpunt is het voortbestaan van het Transformatorhuisje. 'Dit huisje vormt het decor voor de beelden', vertelt Rijpkema, eveneens aan het gratis dagblad. 'Honderden mensen maken hier dagelijks foto's van de beelden. Als het aan de gemeente ligt, rijden er straks auto's achter Manke Nelis en Tante Leen langs.' Het Burgerinitiatief wil het huisje als klein filmhuis gebruiken, waarin films over de Jordaan worden vertoond. Zo kunnen toeristen de Jordaneze cultuur leren kennen. 'Het plein staat in bijna alle reisgidsen, maar nergens staat van wie de beelden precies zijn', aldus Rijpkema.

Ook wil de gemeente ruim 170 parkeerplaatsne naar het Q-Park verhuizen. Bewoners en ondernemers zien dit niet zitten. Zij willen slechts een paar parkeerplaatsen opheffen, zodat er iets meer ruimte komt voor voetgangers.