Amsterdam Bewaar

Marineterrein Kattenburg krijgt openbare functie

Het zwaar bewaakte marineterrein Kattenburg
Het zwaar bewaakte marineterrein Kattenburg © ANP

De komende jaren zullen de Defensie-onderdelen van marineterrein Kattenburg één voor één het gebied verlaten. Daarmee krijgt het terrein een nieuwe openbare functie.

Het afgelopen jaar is door het Rijk en de gemeente gekeken naar mogelijkheden om de grond te herontwikkelen. 'Men wil van het gebied iets bijzonders maken', vertelt een voorlichter.

Over drie dingen waren de partijen het snel eens: het nieuwe marineterrein moet een waardevolle toevoeging zijn aan de stad Amsterdam, de rijke historie moet behouden blijven en het terrein moet een openbare functie krijgen.

Het Etablissement bestaat al ruim 350 jaar en vormt een eigen hoofdstuk in de Amsterdamse geschiedenis. Toch is het gebied voor burgers altijd gesloten geweest.

De herontwikkeling begint zoals het er nu naar uitziet, na de zomer. In 2018 is Defensie waarschijnlijk grotendeels vertrokken uit Kattenburg.

De stap maakt deel uit van een reeks maatregelen bij Defensie op vastgoedgebied. Door bezuinigingen worden taken afgestoten of op één locatie ondergebracht. Dit leidt ertoe dat onder meer terreinen, gebouwen en vliegvelden worden afgestoten. Dat moet per 2017 leiden tot een structurele besparing van 61 miljoen euro.