Amsterdam Bewaar

Ontkennen uitspraken over Joden 'vreemd' en 'problematisch'

Een tram van GVB op de Dam.
Een tram van GVB op de Dam. © ANP

Twee medewerkers van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB ontkennen in tram 17 bij de halte Westermarkt beledigende uitspraken over Joden te hebben gedaan. Ze distantiëren zich ook van de inhoud van de teksten die een passagier zegt te hebben gehoord. Dat liet het GVB vrijdag weten.

De Joodse Gemeente Amsterdam diende deze week een klacht in bij het GVB. Een lid van de gemeente zei dat toen hij in de tram zat, er via de luidspreker een gesprek tussen de bestuurder en conducteur te horen was. Een van hen zou bij het Anne Frank Huis hebben gezegd dat de Joden daar geld aan verdienen.

Het GVB reageerde ontzet op de kwestie. 'Dergelijke uitspraken tolereren we absoluut niet bij GVB', liet een woordvoerder woensdag weten. Vervolgens spoorde het bedrijf de twee medewerkers die op de bewuste tram zaten op. De afgelopen dagen voerde GVB met beide personen afzonderlijk een gesprek, maar ze ontkennen allebei dat ze zulke dingen hebben gezegd. Volgens het GVB is het zeker dat deze twee personeelsleden op de tram zaten waar ook het lid van de Joodse Gemeente in zat.

Waarheid
Het ov-bedrijf zegt ervan uit te gaan dat de twee de waarheid vertellen en nu niet veel meer te kunnen doen. Er volgen dan ook geen sancties. Het tweetal heeft aangeboden met de passagier in gesprek te gaan.

'Tijdstip en tramnummer openbaar maken'
Voorzitter Ron Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam die de klacht indiende, zei het 'vreemd' en 'problematisch' te vinden dat de passagier en de GVB'ers met totaal verschillende verklaringen komen. Hij vindt dat het GVB nu andere passagiers moet oproepen om zich te melden. Daarom zou het ov-bedrijf ook zaken als het tijdstip van het incident en het tramnummer openbaar moeten maken. Het GVB is dat niet van plan en Eisenmann overweegt dat nu zelf te doen.

Het voorval heeft tot felle reacties van Amsterdamse politici geleid. Wethouders Asscher en Van der Burg noemden het op Twitter al onacceptabel.

Lijn 8
Deze week bleek ook dat er op 4 mei een tram buiten dienst met nummer 8 door Amsterdam heeft gereden. Lijnnummer 8 wordt in Amsterdam niet meer gebruikt sinds de Tweede Wereldoorlog, omdat de Duitsers er toen Joden mee transporteerden. De bestuursters van deze tram gaf inderdaad toe dit te hebben gedaan, maar zei niet van de beladen geschiedenis van lijn 8 te hebben geweten.