Amsterdam Bewaar

Ondergronds parkeren voor fietsen

Amsterdam kamt met fietsparkeerproblemen. Op het Beursplein komt er nu een fietsenstalling.
Amsterdam kamt met fietsparkeerproblemen. Op het Beursplein komt er nu een fietsenstalling. © ANP

Onder het Beursplein komt een fietsenstalling voor 1100 fietsen. Met de ondergrondse stalling wil stadsdeel Centrum de chaos van geparkeerde fietsen op de Dam en het Damrak aanpakken.

Dat blijkt uit de gewijzigde plannen voor 'de rode loper', het prestigeproject van stadsdeel en gemeente voor een luxe stadsboulevard langs de route van de Noord/Zuidlijn. De plannen worden deze week in de gemeenteraad besproken.

De lukraak geplaatste fietsen op en rond de Dam zijn het stadsdeel en ondernemers al jaren een doorn in het oog. De ingang van de Bijenkorf is alleen te bereiken als bezoekers zich een weg weten te banen door een labyrint van fietsen.

Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren hoopt dat met de stalling de fietsparkeerproblemen kunnen worden aangepakt. Wel hikt ze aan tegen de hoge bouwkosten: negen miljoen euro, dik achtduizend euro per plek. Van Pinxteren is in gesprek met de Bijenkorf en andere ondernemers over een bijdrage voor de stalling. ''De fietsen zijn van hun klanten en staan voor hun deur. Het is ook hun verantwoordelijkheid.''

De Bijenkorf juicht het plan voor een fietsenstalling toe en wijst een financiële bijdrage niet op voorhand af. ''Maar gesprekken daarover zijn onderdeel van bredere onderhandelingen over de uitbreiding van de Bijenkorf. Als daar duidelijkheid over is, praten we verder over een bijdrage aan een fietsenstalling.'' (Jasper Karman)