Binnenland Bewaar

Kamer achter 'pseudoklant' in massagesalons Wallen

Thai massage op de Wallen. Foto © Marc Driessen, www.marcdriessen.nl
Thai massage op de Wallen. Foto © Marc Driessen, www.marcdriessen.nl © UNKNOWN

De Tweede Kamer is bereid tot de inzet van 'pseudoklanten' om vast te stellen of in massagesalons seksuele handelingen worden verricht.

De 'ambtelijke pseudoklant', een politie-inspecteur in burger die zich voordoet als klant, werd vorige week in het onderzoeksrapport van de projectgroep Emergo aanbevolen als instrument om vat te krijgen op de massagesalons op de Amsterdamse Wallen.

De vooral Chinese massagesalons zijn op de Wallen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Vermoed wordt dat er niet alleen massages worden gegeven, maar ook aan prostitutie wordt gedaan, bijvoorbeeld door de massage te laten uitlopen op seksuele handelingen, een happy ending.

Kamerleden schrikken wel terug voor het beeld van inspecteurs op een massagetafel liggen in gespannen afwachting van, al dan niet, een happy ending. 'Ik hoef niet zo nodig bekend te staan als het Kamerlid dat de politie naar de massagesalon wil sturen,' zegt VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Hij vraagt zich af of inspecteurs zich moeten 'blootstellen aan de hele massage'. Als onderzoeksmethode lijkt hem dat bovendien erg tijdrovend.

Ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft haar aarzelingen. 'Ik vraag me of je zover moet gaan. Ik neem aan dat je ook wel het een en ander kunt vaststellen wanneer je als klant bespreekt wat je van de dienstverlener verwacht.'

Khadija Arib (PvdA) waarschuwt dat de inspecteurs het verwijt kunnen krijgen dat ze de masseuses hebben aangezet tot een seksuele handeling. 'Die moeten oppassen dat ze hen niet op een idee brengen,' zegt ze met een verwijzing naar de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa die na de IRT-affaire in de jaren negentig onderzoek deed naar te ver doorgeschoten opsporingsmethoden.

'Het is een lastige grens,' zegt Arib. Maar ze heeft 'geen principieel bezwaar' tegen de inzet van de pseudoklanten. 'Als dat de manier is om bepaalde misstanden aan de orde te stellen, moet het kunnen.' Ze verwijst ook naar de 'erbarmelijke omstandigheden' waaronder de masseuses moeten werken.

Ook VVD en CDA denken er zo over. 'Als de minister of het OM het nodig vinden, wil ik daarover graag met hen van gedachten wisselen,' zegt Van der Steur. 'Als je alleen op deze manier binnenkomt, is dat absoluut de moeite waard,' zegt ook Van Toorenburg. 'Het gaat om kwetsbare groepen, dan moet je soms minder orthodoxe middelen inzetten.' Ook merken ze op dat bij controles in de escortbranche al met pseudoklanten wordt gewerkt.

Minister Ivo Opstelten reageerde vorige week 'in beginsel positief' op het Emergorapport. Hij wil nog niet ingaan op de concrete aanbevelingen in het rapport en de manier waarop ze kunnen worden ingezet.