Amsterdam Bewaar

Apple wil winkel in Hirschgebouw

Het Hirschgebouw aan het Leidseplein.
Het Hirschgebouw aan het Leidseplein. © UNKNOWN

In het hoofdkantoor van Apple Nederland, gevestigd in het Hirschpand aan het Leidseplein, zal in 2011 een grote Apple store komen. Dit meldt de website One More Thing (OMT).

Apple zou bezig zijn met de voorbereidingen voor de opening van de winkel op de begane grond van het gebouw, dat blijkt uit diverse betrouwbare bronnen van OMT. Op de derde verdieping van het gebouw zit sinds vorig jaar Apple Benelux al gevestigd.

Op de website van Apple Nederland zijn meerdere vacatures te vinden voor onder andere bedrijfsleider, manager en voorraadsbeheerder. Daarnaast zijn een aantal Nederlandse bedrijven benaderd om technische en bouwkundige aanpassingen te maken aan het pand. OMT kreeg inzage in de bouwplannen voor de Apple Store via de Amsterdamse welstandcommissie.

Negatief advies

Alhoewel de gemeentelijke welstands- en monumentencommissie én Minister Bijsterveld (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bezwaar maakten tegen de aanpassingen van de Apple Store in het monumentale pand, heeft stadsdeel Centrum besloten hun negatieve advies in de wind te slaan. Voor de gemeente telt het economisch belang van de Apple Store zwaarder dan de aantasting van de kenmerkende gevel van het pand.

ABN AMRO heeft tot voor kort een bankfiliaal gehad op de plek waar de Apple Store moet komen. De bank heeft het pand enkele maanden geleden verlaten. De locatie wordt momenteel verhuurd aan een tijdelijke kunstgallerie die er exposities houdt. De Apple winkel moet in de loop van 2011 haar deuren openen.