Amsterdam Bewaar

Eerste wildbreitentoonstelling in Artis

Jannie Doevendans breide mee aan de tentoonstelling samen met haar kleinkinderen Anne en Sjoerd Hoogerhuis en haar dochter Wietske Doevendans. Foto Jan van Breda
Jannie Doevendans breide mee aan de tentoonstelling samen met haar kleinkinderen Anne en Sjoerd Hoogerhuis en haar dochter Wietske Doevendans. Foto Jan van Breda © UNKNOWN

AMSTERDAM - De eerste wildbreitentoonstelling van Nederland is een feit. Bezoekers van dierentuin Artis in Amsterdam kunnen zich sinds woensdag vergapen aan bruggen, banken, beelden en bomen die zijn aangekleed met kleurige, wollige en originele breisels.

Na een oproep van Artis hebben driehonderd handwerkers zich aangemeld, breisters variërend in leeftijd van 5 tot 85 jaar. De afgelopen weken hebben zij elke woensdagmiddag in Artis druk gebreid voor de tentoonstelling. Ze hebben duizenden meters breisels gemaakt en ze op diverse plekken in Artis opgehangen.

Kinderboekenschrijfster Francine Oomen heeft detentoonstelling 'Artis is wild!' bedacht. Op reis in de Verenigde Staten vorig jaar raakte ze in de ban van 'knit graffiti', een vorm van straatkunst, waarbij objecten in het straatbeeld worden aangekleed met breisels. Oomen heeft de rage omgedoopt tot 'wild breien' en hoopt dat ook Nederland in de ban van het fenomeen raakt.

Oomen: ''Je hebt braaf breien (truitjes, sokken, sjaals en wanten) wat nuttig is en een beetje een stoffig imago heeft, en je hebt wild breien, niet nuttig, maar helemaal hip, positief en vrolijk.'' In tegenstelling tot graffiti wordt wild breien niet beschouwd als vandalisme, omdat het de drager niet beschadigt. De breisels worden met naald en draad bevestigd.

De kinderboekenschrijfster heeft er meteen ook een boek aan gewijd: 'Hoe overleef ik (wild) breien?'. Dat presenteerde ze woensdag in de Amsterdamse dierentuin.

De tentoonstelling 'Artis is wild!' is nog tot 16 maart te bewonderen in Artis. (HET PAROOL)