Amsterdam Bewaar

Canal Parade begonnen

De boot van de gemeente Amsterdam met burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de Canal Parade zaterdag op de Amsterdamse grachten. De jaarlijkse boottocht sluit traditiegetrouw de Gay Pride af. Thema van de botenparade was dit jaar Celebrate. Foto ANP
De boot van de gemeente Amsterdam met burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de Canal Parade zaterdag op de Amsterdamse grachten. De jaarlijkse boottocht sluit traditiegetrouw de Gay Pride af. Thema van de botenparade was dit jaar Celebrate. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De grachten in Amsterdam zijn zaterdagmiddag roze gekleurd voor de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. Rond half twee vertrokken ongeveer tachtig bont versierde boten met veelal schaars geklede homo's, lesbo's, biseksuelen, transseksuelen, transgenderisten, travestieten en homoactivisten voor een tocht door de grachten. Het weer is druilerig.

Langs de route staan duizenden mensen die het spektakel willen bekijken. Aan hen worden ook duizenden ballonnen uitgedeeld, een actie van de stichting Tolerance United. Hiermee wil de stichting pleiten voor tolerantie ten opzichte van homoseksuelen.

De 'Europaboot' opende de parade. Op het vaartuig brengt een klassiek orkest het Europees volkslied ten gehore en wordt van leer getrokken tegen Europese landen waar homoseksualiteit taboe is. Enkele boten varen voor het eerst mee, met onder anderen joden, slimmeriken, homo's met een verstandelijke beperking en travestieten en transseksuelen.

Ook prominenten zijn van de partij. Zo staat de nieuwe burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op de gemeenteboot. 'De organisatie heeft BN'ers gevraagd de boten te beoordelen. Dit keer zitten Beau van Erven Dorens, Willeke Alberti en Evert Santegoeds in de jury. (ANP)