Amsterdam Bewaar

Wallenbende opgerold

De politie is in alle vroegte het huis in de Osdorpse wijk De Aker binnengedrongen waar hoofdverdachte Mehmet O. lag te slapen.	 Foto (bewerkt) Politie Amsterdam
De politie is in alle vroegte het huis in de Osdorpse wijk De Aker binnengedrongen waar hoofdverdachte Mehmet O. lag te slapen. Foto (bewerkt) Politie Amsterdam © UNKNOWN

AMSTERDAM - Met de arrestatie van drie verdachten van 22 tot 27 jaar heeft de politie een groep vrouwenhandelaars ontmanteld die jarenlang prostituees dwong te werken op de Amsterdamse Wallen en in de rosse buurten van Utrecht, Alkmaar en Den Haag.

Een rechercheteam waarin diverse politieonderdelen een jaar lang samenwerkten, heeft tientallen slachtoffers van de gedwongen prostitutie in beeld gekregen, voornamelijk in de leeftijd tussen de achttien en 25 jaar. Het gaat zowel om Nederlandse vrouwen als om buitenlandse. De politie verwacht nog meer slachtoffers te traceren.

De vrouwenhandelaren legden contact via internet, in chatboxen en op verschillende fora. Anders dan concurrenten gebruikten de drie hoofdverdachten in deze zaak geen excessief geweld of extreme bedreigingen, maar wisten ze hun slachtoffers in hun macht te krijgen door ze in te palmen en volledig afhankelijk van zich te maken, via de zogeheten loverboymethode.

Ze zorgden ervoor dat de slachtoffers het contact met familie en vrienden verbraken. Gaandeweg zetten ze de vrouwen onder grote psychische druk en dwongen ze hen in de prostitutie te werken.

De hoofdverdachten, alledrie Nederlanders van Turkse komaf, zijn de broers Mehmet en Murat O. (27 en 22 jaar) en een compagnon uit de regio Den Haag (26 jaar). De drie werden dinsdagmorgen door arrestatieteams van hun bed gelicht in Amsterdam-Osdorp, Den Haag en Nootdorp. Om het onderzoek niet te schaden, brengt de politie de arrestaties nu pas naar buiten.

De hoofdverdachten hadden 'mensen voor zich werken', maar de recherche wil nog niet zeggen hoe groot hun organisatie was en of de andere verdachten optraden als pooiers, bewakers, chauffeurs of in een andere rol.

De recherche heeft in zes woningen huiszoeking gedaan, waarbij onder meer allerhande communicatiemiddelen, computers met financiële administraties, vier dure auto's en een motorscooter in beslag zijn genomen. (PAUL VUGTS)