Amsterdam Bewaar

Amsterdam moet minder roken

Burgemeester Eberhard van der Laan kondigde in november aan te stoppen met roken.
Burgemeester Eberhard van der Laan kondigde in november aan te stoppen met roken. © ANP

Slecht nieuws voor ambtenaren die roken; ze mogen vanaf volgend jaar pas een sigaret opsteken als zij verder dan twintig meter van het stadhuis zijn. Geen wonder dat burgemeester Eberhard van der Laan heeft aangekondigd in november te stoppen met roken.

Het afstandscriterium voor gemeente-ambtenaren maakt deel uit van het beleid van de gemeente om roken te ontmoedigen. En dan moet je zelf het goede voorbeeld geven; geen rookruimtes meer in het stadhuis of andere gebouwen van de gemeente en geen sigaret meer binnen een straal van twintig meter. Ambtenaren die hier moeite mee hebben, dus ook de burgemeester, kunnen gebruik maken van online cursussen stoppen met roken van GGD.

Volgens de gemeente is ontmoediging nodig, omdat Amsterdammers vaker roken dan de rest van de Nederlanders en ook dan de inwoners van de andere grote steden. In totaal rookt 28 procent van de Amsterdammers tegen 23 procent van heel Nederland. Daarnaast neemt het roken onder jongeren weer toe, na enkele jaren van afname. Inmiddels heeft bijna twintig procent van de tweedeklassers op de middelbare school ervaring met roken.

Bemoeienis
En dus gaat de gemeente zich bemoeien met het rookgedrag van Amsterdammers: meer voorlichting over de gevaren, rookvrije schoolpleinen, speeltuinen en sportvelden, strengere handhaving van het verkoopverbod aan jongeren. Onderzoekers van AMC ontwikkelen speciaal voor minima een programma voor minima om te stoppen met roken.

Zijn deze interventies in het rookgenot van Amsterdammers niet vreemd voor een liberale wethouders als Eric van der Burg (VVD)? Hij vindt van niet. 'Ik geloof in de vrijheid van mensen om domme keuzes te maken, maar dan hebben ze wel goede informatie nodig om te kunnen kiezen', zegt hij.

Rookwolk
'Als liberaal mag je ook mensen boven de achttien aanspreken op hun gedrag als dat effect heeft op anderen. Als mensen met longproblemen naar het stadhuis komen en zich eerst een weg moeten banen door een rookwolk voor de deur, dan kunnen wij vragen aan ambtenaren verderop te gaan roken', aldus Van der Burg.

Het goede nieuws voor ambtenaren: er staat geen ontslag op schending van het rookverbod rondom de Stopera.