Binnenland Bewaar

AMC doet opmerkelijk onderzoek met ontbindende benen

Het AMC doet een opzienbarende studie
Het AMC doet een opzienbarende studie © ANP

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam begint volgende maand met een nieuwe, opzienbarende studie in het mortuarium. Onderzoekers plaatsen twee benen van overleden mensen in bakken met grond en halen deze geregeld door de CT-scan om te zien hoe de ledematen ontbinden.

De studie moet waardevolle informatie opleveren voor onderzoekers die forensisch werk verrichten, legt een woordvoerder van het AMC uit. 'We hopen meer te leren over het exacte tijdstip van overlijden. Dit kan belangrijk zijn in onderzoek naar moord of doodslag. Wanneer de politie nu een lichaam vindt, is de inschatting hoe lang iemand overleden is vaak vrij grof.'

De benen zijn afkomstig van overleden mensen die hun ­lichaam aan de wetenschap hebben geschonken, specifiek voor dit type onderzoek. Overigens worden de benen alleen in de avonduren gescand, niet tijdens patiëntenuren, benadrukt de woordvoerder.

In Europa bestaat geen plek in de open lucht waar onderzoek wordt gedaan naar de ontbinding van het menselijk lichaam, zoals op de zogenaamde 'body farms' in Amerika. Ethische bezwaren houden dit tot nu toe tegen.