Amsterdam Bewaar

Bewoners binnenstad: 'Besteed Airbnb-opbrengst aan handhaving'

Airbnb levert Amsterdam 5,5 miljoen aan toeristenbelasting op.
Airbnb levert Amsterdam 5,5 miljoen aan toeristenbelasting op. © ANP

Bewoners en ondernemers uit de Amsterdamse binnenstad willen dat de 5,5 miljoen toeristenbelasting die huizenverhuurder Airbnb overmaakt naar de gemeente Amsterdam, besteed wordt aan handhaving van overlast.

850.000 overnachtingen

De 'toeristische druk' in de hoofdstad, het aantal hotelovernachtingen per vierkante kilometer, is in twee jaar 18 procent gestegen. Op elke vierkante kilometer Amsterdam verblijven dagelijks gemiddeld bijna 157 toeristen. Het aantal overnachtingen ligt bij Airbnb vermoedelijk rond de 850.000.

Dat schrijft wijkoverleg d'Oude Binnenstad samen met andere buurtorganisaties in een brief aan het Amsterdamse college en de gemeenteraad. 

De ondertekenaars stellen voor dat de opbrengsten uit de toeristenbelasting van Airbnb voor driekwart besteed zouden moeten worden aan het uitbreiden van de handhaving op straat.

'Door de enorme groei van het toerisme is een verhoging van de budgetten voor handhaving volgens ons noodzakelijk. De daarmee gepaard gaande groei van overlast, op diverse vlakken, maakt snel ingrijpen verstandig en noodzakelijk. Door nu in te grijpen wordt de leefbaarheid van de binnenstad verbeterd en zal de toenemende weerstand tegen het groeiend aantal toeristen afnemen', zo staat in de brief.

Schoonmaken van uitgaansgebieden
Volgens de binnenstadbewoners is het huidige handhavingsbeleid onvoldoende en wordt overlast pas opgemerkt als er geklaagd wordt. 'Dat is vaak te laat. Bewoners gaan pas klagen als de overlast al geëscaleerd is, hierdoor ontstaan onnodig veel conflicten.'

Het overige gedeelte van de toeristenbelasting moet volgens het plan van de bewoners en ondernemers besteed worden aan het schoonmaken van de uitgaansgebieden in de stad.

Eerder deze week werd bekend dat Amsterdam de overeenkomst met Airbnb voor een jaar heeft verlengd. Daarin zijn tussen beide partijen afspraken gemaakt over voorlichting, preventie en het innen van toeristenbelasting. Zo geeft de gemeente adressen van overlastgevende verhuurders aan Airbnb door, die de adressen van de site zal verwijderen.