Amsterdam Bewaar

Gemeente zoekt opvanglocaties voor ongewenste kippen

Het aantal gedumpte kippen verdubbelde sinds 2013 zo ongeveer
Het aantal gedumpte kippen verdubbelde sinds 2013 zo ongeveer © ANP

Het college zoekt samen met Duurzaam Fauna Advies (DFA) naar opvanglocaties waar mensen tegen betaling kippen naartoe kunnen brengen waar ze afstand van willen doen. Het aantal gedumpte kippen in de stad is in amper drie jaar zo'n beetje verdubbeld.

Dat schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen van raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren). Hij wilde weten welke maatregelen de gemeente neemt om het dumpen van kippen tegen te gaan. 

Vorige maand schreef Het Parool over de nieuwe 'stadsboeren' die volgens Peter van Poelgeest van DFA in plaats van een hond of kat tegenwoordig soms een paar kippen voor op het platte dak nemen. Veel mensen raken volgens Van Poelgeest snel uitgekeken op het gekakel en andere rompslomp. En zodra die 'stadsboeren' zijn uitgekeken op hun pluimvee, wordt het vaak gedumpt in een park of elders in de stad.

Naar schatting van DFA werden in 2013 nog zo'n 30 à 40 kippen in de openbare ruimte gedumpt. In 2014 was dit aantal opgelopen tot 40 à 50 kippen, en tot nu toe in 2015 gaat het om zo'n 60 à 70 kippen. In de cijfers zijn de bij kinderboerderijen achtergelaten kippen nog niet meegenomen. Volgens het adviesbureau gaat het daarbij mogelijk om evenveel kippen als er in de openbare ruimte worden gedumpt.

In opdracht van de gemeente vangt Van Poelgeest gedumpte kippen in de stad - het Amstelpark is bijvoorbeeld een vaste 'dumpplek' - en brengt ze vervolgens onder bij vaste adresjes door het hele land. Samen met het college wordt nu dus gezocht naar opvanglocaties waar mensen terecht kunnen die afstand willen doen van hun kippen. Daarmee hoopt de gemeente te voorkomen dat ongewenste kippen op straat terecht komen.

Ondanks de toename van het aantal gedumpte kippen noemt zowel het college als Van Lammeren de populariteit van het stadsboeren een positieve ontwikkeling. 'Het is belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt en dat dit op een duurzame manier verbouwd wordt', aldus Van Lammeren. 'Maar het is spijtig om te zien dat er kippen aangeschaft worden, die vervolgens op straat gedumpt worden als het toch wat meer werk blijkt te zijn dan verwacht.'