Amsterdam Bewaar

ROC TOP beste mbo van de Randstad

ROC TOP heeft nu vijfduizend studenten verdeeld over negen verschillende locaties in Amsterdam en Almere.
ROC TOP heeft nu vijfduizend studenten verdeeld over negen verschillende locaties in Amsterdam en Almere. © ANP

Net als vorig jaar wordt ROC TOP in de Keuzegids mbo 2016 genoemd als beste van de Randstad. De scholengemeenschap staat van de 43 mbo's in Nederland op nummer zes.

'De goede score in de Keuzegidsen mbo 2015 en 2016 onderstreept dat de focus op kleinschalig onderwijs - waarbij docenten en studenten elkaar bij naam en toenaam kennen - werkt', aldus ROC TOP in een persbericht. Ook de redactie van de Keuzegids merkt op dat de scholen aan de bovenkant van de ranglijst vooral scholen zijn die kleinschalig onderwijs bieden.

Afgelopen dagen ontstond ophef nadat minster Jet Bussemaker van Onderwijs het plan bekend maakte de roc's te verplichten zich kleinschaliger te organiseren. Volgens onderwijzers, studenten en bestuurders staat een grote school echter niet altijd gelijk aan een leerfabriek.  

ROC TOP heeft nu vijfduizend studenten verdeeld over negen verschillende locaties in Amsterdam en Almere. Tot 2012 maakte de roc nog deel uit van Amarantis, een conglomeraat van 55 christelijke scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Amsterdam, Amersfoort, Utrecht, Almere en Zaandam. Uiteindelijk viel het uiteen, omdat er grote financiële problemen waren, iets waar ook het onderwijs onder leed. Dat de ROC er weer bovenop is, werd vorig jaar al duidelijk met de uitkomst van de Keuzegids 2015.  

Perspectief
De mbo's zijn beoordeeld op rapportages van de Onderwijsinspectie, diplomaresultaten en de JOB Monitor, het landelijk studententevredenheidsonderzoek in het mbo.  

Ook doet de Keuzegids uitspraken over het perspectief van de mbo-opleidingen. Zo wordt het vinden van een baan met mbo-gezondheidszorg moeilijk, vanwege het tekort aan vacatures in dit vakgebied, terwijl het aantal studenten groot blijft. Ook voor 'verzorging' en 'verpleging' zijn de vooruitzichten slecht.    

Voor een aantal technische richtingen, zoals bouw, zijn de kansen op werk juist verbeterd.